Победен от тялото си, Рафаел Надал напуска Wimbledon

Александра Маркарян 08 юли 2022 в 09:51 2348 0

Рафаел Надал

Снимка Getty Images

Рафаел Надал обявява на пресконференция оттеглянето си от Уимбълдън 2022.

Победен от тялото си, един от най-големите шампиони в тениса - Рафаел Надал - напуска Уимбълдън.

22-кратният шампион на турнирите от Големия шлем бе принуден да се откаже от полуфиналния си мач с талантливия австралиец със скандално поведение Ник Кириос.

36-годишният испанец страдаше видимо по време на предишния си двубой, петсетовият мач срещу Тейлър Фриц в сряда, но успя да спечели с помощта на изумителната си воля и на медицинската почивка, пренебрегвайки призивите на баща си и сестра си от ложата му на трибуните да се откаже.

"Много пъти в кариерата си съм се опитвал да продължа, но е очевидно, че контузията ще се влоши", казва той късно снощи, цитиран от Би Би Си.

Тенисистът има разкъсване на коремния мускул.

"През целия ден мислех за решението, което трябва да взема. Мисля, че няма смисъл да играя. Много съм тъжен" - казва пред репортери Надал, който имаше шанс тази година да се бори за календарен Шлем, след като спечели първите два турнира от Големия шлем за годината - Откритото първенство на Австралия и US Open.

Участието на двукратния шампион на Уимбълдън Надал в тазгодишното издание на турнира беше под въпрос заради контузия на стъпалото. На Откритото първенство на Франция миналия месец я преодоляваше с инжекции, чийто брой отказва да сподели, и успя да спечели 14-ата си рекордна титла от Roland Garros.

"Много съм тъжен и това е много тежко" - казва Надал за отказването си, но "щастието е по-важно от титлите", добавя той.

Сега Кириос се класира директно за финала, където очаква Новак Джокович или Камерън Нори. Австралиецът реагира на новината, като пожела бързо оздравяване на Надал в съобщение в социалните мрежи. "Всички се надяваме скоро да те видим здрав", пише той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки