Поражение на консерваторите на Сунак в частичен парламентарен вот

OFFNews 03 май 2024 в 13:09 1980 3

Сунак

Снимка БТА/АП

Риши Сунак

Първи изборен успех отбеляза британската Лейбъристката партия броени месеци преди очакваните парламентарни избори във Великобритания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По време на частичен парламентарен вот за попълване на овакантено място в британския парламент, състоял се вчера, лейбъристът Крис Уеб спечели в избирателния окръг Блекпул. Той получи 58,9% от гласовете и това негово постижение бе определено от лидера на лейбъристите Киър Стармър като "победа с ефекта на земетресение".

До вот в Блекпул се стигна, след като досегашният депутат там, консерваторът Скот Бентън подаде оставка заради скандал, свързан с лобиране.

Вотът за попълване на това депутатско място се произведе в същия момент, в който се произведоха и местни избори в Англия и Уелс, като се очаква резултатите от тях да не са благоприятни за консерваторите на премиера Риши Сунак.

На местните избори се оспорваха места в местни администрации, за които за последно се е гласувало през 2021 г. по времето, когато премиер беше Борис Джонсън и той беше с висок рейтинг в допитванията. Първите резултати от местните избори сега показват напредък на лейбъристите.

Гласуваше се за 11 кметски места и за над 2500 местни съветници, както и за подмяна на целия състав на местния съвет на Лондон. В британската столица кметът лейбърист Садик Хан се бори за трети мандат, като засега прогнозните резултати от вота вещаят победа пред опонентката му от Консервативната партия Сюзан Хол.

Според британски медии резултатите от тези избори, които ще бъдат оповестявани поетапно днес и утре, може да накарат противници на Риши Сунак в собствената му партия да се опитат да го сменят преди парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1241

3

БотоксПутю

03.05 2024 в 16:02

Остава и да изберат за кмет на Лондон българския зет с кабеларката.

400

2

демотиватор

03.05 2024 в 14:29

За кастата на почитаемия Сунак не се знае еднозначно, но т.к. е жена му е от най-висшата (браминка) и т.к. е вегетарианец и въздържател и с превъзходно европейско образование покрай другото, се счита, че и той е.
Прочее, семейството на жена му е приказно богато. (ジ)

-685

1

nms

03.05 2024 в 13:27

Наиграха се с индийци, умните шотландци също усетиха хубавото на индиеца.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews