След 8 г.: Условна присъда за анестезиолога, причинил смъртта на 14-годишния Алекс Иванов на зъболекарския стол

OFFNews 09 януари 2024 в 14:38 3363 0

зъболекарски кабинет

Снимка Интернет

Анестезиологът Йоанна Филипова е виновна за смъртта на 14-годишния Алекс Иванов, който почина на зъболекарския стол след усложнения от поставена упойка, защото не е забелязала навреме влошеното му състояние. Заради това съдът й присъди една година затвор условно.

По делото, което се точи почти 8 г., подсъдими бяха зъболекарят и бивш депутат от "Реформаторския блок" Валентин Павлов, съпругата му Венета и анестезиологът д-р Йоанна Филипова. Сегашната крайна развръзка идва след като на два пъти Върховният касационен съд връща делото на втора инстанция. В последните дни на миналата година ВКС реши, че Венета Павлова е невинна. Три години по-рано бе оправдан и съпругът й Валентин Павлов, съобщи "Лекс".

Той оперирал момчето през 2016 г., за да отстрани киста на долната челюст под пълна упойка в стоматологичната клиника, управлявана от съпрузите. Според обвинението, въпреки че били приятелски семейства, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

За анестезия бил използван препарата "Севоран", който предизвикал отключване на много рядкото заболяване малигнена хипертермия, придружено с висока температура, тахикардия и затруднено дишане. В такива ситуации задължителен антидот за пациентите бил препаратът "Дантролен", който трябвало да се приложи много бързо, но в клиниката той липсвал и детето било транспортирано в "Пирогов", където починало.

В хода на делото стана ясно, че отговорност за избраната упойка носи само анестезиологичният екип, а не зъболекарят, поради което Павлов бе оправдан. Съпругата му остана подсъдима за липсата на организация за своевременното поставяне на антидота, а д-р Филипова за забавената реакция.

Лекарите не могат да бъдат осъдени и за това, че са избрали точно "Севоран", защото препаратът бил описван като "златен стандарт" при анестезия на деца. Усложнението, довело до малигнена хипертермия, било пък изключително рядко и се срещало само при данни за генетично ензимно заболяване, като такива в случая не е имало.

През 2018 г. Софийският градски съд бе признал за виновни и тримата подсъдими, като им бе наложил условни присъди от по 3 г. затвор. След оправдаването на Павлов делото няколко пъти беше гледано от Софийския апелативен съд, който само намаляваше наказанията на Павлова и Филипова на по година условно, след което върховните съдии връщаха делото. През 2021 г. ВКС остави в сила условното наказание на анестезиолога за това, че едва като чула звук от апарата разбрала, че състоянието на детето се е влошило, а в тази ситуация било решаващо прилагането на антидот до 15 минути от първите симптоми. Затова тя беше осъдена за закъсняла реакция, но съдът я оправда по обвинението, че лично не е приложила антидот на момчето.

Върховните съдии обаче до последно не се съгласиха, че и Венета Павлова като управител на клиниката носи вина за трагедията.

В окончателното си решение съставът на ВКС посочва, че препаратът "Дантролен" не е бил разрешен за употреба в България, а използването му е уредено в наредба на здравния министър, според която по специален ред могат да го получават само болници, като такива продукти се предписват от комисия от съответното лечебно заведение с протокол за конкретен пациент и в необходимите количества. Към онзи момент е липсвал и протокол за действия в подобни редки случаи, а за клиниката е било и невъзможно да се сдобие с препарата, тъй като не е болница.

Така ВКС стига и до извода, че няма как Павлова "да бъде упрекната за проявено бездействие" по осигуряването на "Дантролен" в клиниката, защото това е било и обективно невъзможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика