Съдията, осъдил Цветан Цветанов, си направи отвод за Бойко Борисов

Европейската прокуратура потвърди, че е получила сигнали с твърдения за системна корупция на висши политици

Даниела Добрева 21 март 2022 в 16:54 2826 0

Съдията от Софийския градски съд Тони Гетов, на когото на случаен принцип бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта бивш премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарът му Севделина Арнаудова, си е направил отвод, съобщиха от СГС.

Мотивите на Гетов са, че е председателствал съдебния състав, който произнесе осъдителна присъда срещу бившия зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов от 29 май 2014 г. 

"След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство", пише в разпореждането съдия Гетов.

Той посочва още, че според разпоредбата не може да се произнесе съдия, ако поради някакви обстоятелства има възможност да се счита за предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

През 2014 г. съдия Гетов осъди на 4 г. затвор Цветанов заради осуетяване на разследването срещу шефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Присъдата обаче падна на по-горни инстанции. Гетов бе изслушан пред етичната комисия на ВСС по негова молба, след като ГЕРБ го обвини, че му е оказван натиск, за да се произнесе с осъдителна присъда. 

Сега топката отива в съдия Вера Чочкова, също избрана на случаен принцип след отвода на Тони Гетов.

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха задържани миналия четвъртък вечер по искане на МВР. Тримата бяха изведени от домовете им. В Банкя, където е къщата на бившия премиер, се събра почти цялото ръководство на партията и депутати в подкрепа на лидера си. Имаше и засилено полицейско присъствие.

На другия ден се проведе и рехав митинг.

Междувременно МВР пусна кадри от ареста.

По-малко от 24 часа след ареста на тримата те бяха пуснати без обвинения.

Стигна се до взаимни обвинения в лъжа между вътрешния министър Бойко Рашков и прокуратурата. Държавното обвинение заяви, че няма достатъчно доказателства за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова и че ако го направят, ще нарушат закона. Според прокуратурата процесуално-следствени действия са опорочени, тъй като те не са били направени от следовател. Освен това СГП счита, че в конкретния случай не е била налице и неотложност, която да позволи разследващ орган да образува досъдебно производство.

Последва среднощен брифинг на премиера Кирил Петков и Бойко Рашков, на който Петков обвини прокуратурата в саботаж, а Рашков обясни, че МВР е използвало принципа на неотложност, за да накара държавното обвинение да работи. 

На другия ден прокуратурата обвини в лъжа вътрешния министър заради твърдението му, че в преписката по разследването са включени и постановления за привличане като обвиняеми Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Държавното обвинение публикува снимки от съдържанието на официалните описи на постъпилите от ГД "Национална полиция" в СГП четири тома с материали по досъдебно производство спрямо тримата.

Вчера Рашков на свой ред показа документи за обратното. Днес МВР наново вкара искането за привличане на тримата като обвиняеми.

В скандала бе замесена и Европейската прокуратура. МВР съобщи, че и тя ще вземе отношение по въпроса, но по-късно съобщението бе изтрито.

Ето какво написаха от Европейската прокуратура днес:

Европейската прокуратура (EPPO) потвърждава получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. Разследванията продължават. Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews