Прокуратурата смята, че повдигането на обвинения срещу Борисов, Горанов и Арнаудова сега би нарушило закона

Според обвинението МВР не е представило достатъчно убедителни доказателства, не е налице и неотложност

Йорданка Веселинова 18 март 2022 в 22:27 8703 8

Снимка БТА/Владимир Шоков

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова и Иво Илиев, зам. градски прокурор дават пресконференция във връзка с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Повдигането на обвинения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова на този етап би нарушило закона заради липсата на достатъчно доказателства, съобщи на извънреден брифинг говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова, малко след като тримата бяха пуснати от ареста.

Но допълни, че нещата могат да се променят, ако в хода на разследването празнотите се попълнят.

"Няма доказателства! Дали му харесва на някого или не, ние работим само с доказателства и правни аргументи", посочи и зам.-градският прокурор Иво Илиев.

От думите на Петрова стана ясно, че МВР не си е свършило добре работата - процесуално-следствени действия са опорочени, тъй като те не са били направени от следовател. Освен това СГП счита, че в конкретния случай не е била налице и неотложност, която да позволи разследващ орган да образува досъдебно производство.

Десислава Петрова заяви, че постъпилите снимки не са от офиси на Божков, а от медийни публикации. Според нея доказателства за изнудване няма.

Петрова оправда закъснялото изявление на обвинението, два часа след освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова, с пристигащите все още материали от делото, последните от които са дошли в 20:30 ч, почти час след като тримата са напуснали ареста.

"След 10 часа днес в СГП с факс беше докладвано от ГДНП, че е образувано досъдебно производство за изнудване от или с участието на длъжностно лице, от което са причинени значителни имуществени вреди. Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност", каквато според нея няма, коментира говорителят на градската прокуратура.

И обяви, че са разпитани шестима души, първият от които е бил премиерът Кирил Петков. Министър-председателят разказал за публично известната среща от 16 март с европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, в хода на която са разговаряли за казуса, свързан с публичните твърдения на хазартния бос Васил Божков, че е изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

"Показанията възпроизвеждат единствено тези - медийноизвестни твърдения на Васил Божков, без да ги конкретизират или допълват с нови обстоятелства", посочи Десислава Петрова.

Самият Божков не е разпитван. След това са постъпили протоколи за претърсвания и изземания на адресите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Днес са били разпитани и други хора, част от които са свързани с Божков. Служител в търговско дружество на укриващия се в Дубай бизнесмен казал, че работодателят му се е познавал с бившия премиер, финансовия му министър и пиара му и е имал срещи с тях. Но нямал идея дали Божков е бил изнудван или е давал пари на тримата.

Управител на дружества на Божков изрично заявил, че никога не му е възлагано да посещава държавни институции и да носи пари и че никога не е придружавал бизнесмена посещенията му във финансовото министерство и в Държавната комисия по хазарта.

Свидетел от МФ път обявил, че Божков идвал винаги с пура в ръка, но не е носил пликове, торби с пари или друг багаж.

Бивш депутат дал показания, че ексшефът на бюджетната комисия Менда Стоянова е негов опонент и вероятно затова никога не е подкрепяла негови предложения вероятно "в резултат на влияние на Божков, Борисов и Горанов".

Поради това наблюдаващите прокурори са заключили, че делото не е докладвано в неговата цялост.

"Около 20:30 часа в СГП са постъпили допълнителни материали, чиято относимост към предмета на делото ще бъде предмет на допълнителен анализ, като същите са свързани основно с организацията на работа на НСО и снимков материал, извлечен от медийни публикации", посочи още Десислава Петрова.

От СГП твърдят, че до 20:30 часа не са докладвани предложение и проект на постановление за привличане на обвиняеми лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3300

8

bgp

19.03 2022 в 22:22

Наистина сбъркана държава на сбъркано население !

Правителството , премиерът алармират правозащитните органи , че от хазната са откраднати , несъбрани 550 милиона лева с настояване за разследване !!!!!

И вместо да търсят и разследват тези , които са откраднали парите , населението и простите медийни журналя се занимават с правата на крадците от Мафията .....!!!!


А .... парите ..... парите ги няма ...... тях търсете ....... те са важните ..... не правата на открадналите ги мутри !!!

И най-абсурдното е , че всички знаят кой и как е откраднал парите , а се правят на улави ....... и никой от журналята , коментаторите и ограбеното население не казва , че Кликата на Сикаджията ги е откраднала !

-1200

7

Vas_sashk

19.03 2022 в 13:10

Никакъв капан, Кьовеши, ритна дамаджаната

1200

6

Boris A. Johnson "The Great"

19.03 2022 в 12:08

Прокурата отказва да разследва организираната престъпност!
Позор!!!

14469

5

случайно прочетох

19.03 2022 в 11:37

Мисля, че Рашков и Кьовеши устроиха капан на СГП и Гешев и те скочиха в него с НЕ повдигане на обвинения към задържаните!

Началото на края на мафията е факт!

610

4

Kиро Ванкувара

19.03 2022 в 10:37

Mайко мила.. при това, че всичките кирливи риза а налице. ПроКура-турата беше ясно, какво ще направи, но такава маса-тълпа да го следва, както телета майка си е шока за мен. И друго обяснение освен всички да са му задължени нямам.
Любов му викат някои.

-8580

3

Скандално решение

-1200

2

Vas_sashk

19.03 2022 в 09:40

Сложиха лъжица катран в дамаджаната с ракия

75

1

230 млрд баксов

19.03 2022 в 07:56

Освен рекетьора гешеФ, май цялата прикриватура трябва да си ходи!