Съдът оправда двамата обвинени за смъртта на 13-годишното германче, засмукано от сифон на басейн

OFFNews 26 юли 2023 в 16:57 3193 3

чукче

Снимка Архив

12 г. по-късно Апелативният съд оправда обвинението за смъртта на 13-годишното германче.

Варненският апелативен съд призна за невинни Кирил Ябанджиев и Пламен Китипов за смъртта на 13-годишно дете поради немарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Първият е бил изпълнител на строителството на басейна на хотел "Берлин" в комплекса Златни пясъци, а другият - строителен надзор в част "ВиК", съобщи БНТ.

Прокуратурата обвини двамата в нарушения на Закона за устройство на територията и на наредба на регионалното министерство за съставяне на актове и протоколи по време на строителството.

Със сегашното си решение Апелативният съд отмени присъда на Варненския окръжен съд, с която двамата бяха признати за виновни и наказани с лишаване от свобода за 6 месеца, но условно. Двамата обжалваха пред горната инстанция.

Апелативният съд обаче стигна до съвсем различни изводи от тези на първата инстанция.

През 2001 г. дружеството-собственик на хотела предприело реконструкция и разширение на комплекса, съгласувано и одобрено от компетентните органи. След приключване на строително-монтажните дейности и изпитването на басейните била установена годността им. Издадено било разрешение за ползване и е изготвено ръководство за експлоатация. В него изрично било записано в какво положение трябва да са спирателните кранове. Извършен бил личен инструктаж на служител за техническа поддръжка. След въвеждането в експлоатация обаче била монтирана преграда във водния коридор и двете части на басейна били разделени. Така се осигурявала възможност за независимо ползване на вътрешната и вътрешната част. Преградата обаче създавала предпоставки за произшествия. Всяка промяна в конструкцията на басейните изисквала изготвяне и одобряване на екзекутивна техническа документация, която да узакони направените промени. Това не било сторено.

Към датата на инцидента за ползването на басейните не били издадени разрешителни от Община Варна. Единствено били подадени заявления.

Комплексът разполагал с един единствен спасител, въпреки изричните изискванията за втори при наличието практически на два басейна. В машинното помещение липсвало ръководството за работа, както и номерация на крановете, каквито имало при предаване от страна на изпълнителя през 2001 г. Към 2011 г. обектът нямал инструктиран служител, което било задължително.

На 11 юли 2011 г. във вътрешния басейн се намирала 13-годишната Сара Ернст. Съоръжението работело в режим "филтрация". Помпите били включени в режим на засмукване само от дънния сифон. Единственият спасител бил ангажиран на другия басейн. Около 11:30 ч. детето било засмукано от подовия сифон. Въпреки опита да бъде реанимирано, то починало.

По-късно било установено, че решетката на сифона е счупена и не е захваната за него.

Апелативният съд назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза. Вещите лица са категорични, че действащите към момента на строежа изисквания са били спазени. Фаталният инцидент е настъпил 10 г. след проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на басейна.

Към 2011 г. собственикът на съоръжението не е изпълнил задължения, възникнали през 2004 г. по спазване на европейски и национални стандарти за безопасност. Тези стандарти липсвали към момента на изграждането на басейна, но били приети след предаването му за експлоатиране. Затова отговорността да ги съблюдава била на инвеститора, а не на строителя. Още повече, собственикът на хотела след 2002 г. не поддържал на работа отговорник за техниката на басейна, както изисквало ръководството. Това довело до грубо нарушаване правилата. Според заключението на вещите лица инцидентът възникнал като непосредствен резултат от нарушаването на ръководството за експлоатация.

"Съдът няма задължението да анализира кое лице се явява отговорно за създалата се критична ситуация, но разполага с категоричното заключение на съдебно-техническата експертиза, че това не е нито проектантът, нито строителят, нито строителният надзор по ВиК, които извършили дейността си в съответствие с нормативните разпоредби", гласят мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна.

Дори и да се приеме, че някои от книжата не са били перфектно изготвени, тези пропуски нямат причинна връзка с инцидента.

През 2018 г. бяха подведени под отговорност четирима за смъртта на 13-годишното германче. Обвиненията бяха за това, че поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията си са причинили смъртта на детето. Единият от тях бе ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни" на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор. Третият подсъдим е проектантът в част "Технологична", а четвъртият е спасителят.

Три години по-късно подсъдимите вече са двама - ръководителят на отдел Кирил Ябанджиев и представител на строителния контрол Пламен Китипов. Делата срещу другите са прекратени поради настъпване на смъртта на единия и изтичане давността на престъплението, за което е обвинен другият.

Днешното определение на Апелативният съд става факт 12 г. след инцидента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

28.07 2023 в 20:09

отврат

как да идват хора по тази кочина от безотговорност, в лъскава луксозна обвивка?

отврат

2415

2

Пустиняк

27.07 2023 в 07:05

Явно собственикът на хотела е представил неопровержими доказателства за своята невинност на разследващия прокурор...

1905

1

2021

26.07 2023 в 22:50

И след като се споменава два пъти "собственика" и "инвеститора",
къде е той в цялата картина?
 
X

Да помогнем на украинските деца!