Четирима души отиват на съд за засмукано в басейн дете

OFFNews 01 юни 2018 в 13:37 4930 1

Четирима души отиват на съд за засмукано в басейн дете

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд четирима мъже, които са отговорни за смъртта на 13-годишно момиче, което беше засмукано в басейн в хотел "Берлин" на курорта "Златни пясъци".

Обвиненията са за това, че поради незнание или немърливо изпълнение на задълженията си са причинили смъртта на германчето.

Инцидентът е от 11 юли 2011 година. Около 11,30 часа охранителят на хотел „Берлин“ в курорта Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22,30 часа на същата дата пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ на Златни пясъци.

Единият от подсъдимите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор. Третият подсъдим е проектантът в част „Технологична“, за когото производството ще се гледа задочно, тъй като не е известно местоживеенето му. Забавянето на делото е заради продължителното му издирване. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел „Берлин“, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете.

Всички подсъдими са с чисто съдебно минало. Разпоредителното заседание по делото срещу четиримата подсъдими е насрочено за разглеждане на 21 юни тази година във Варненския окръжен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови