Прекратиха делото срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов за изнудването на Васил Божков

Въпреки положените усилия - разпити на свидетели, разкриване на банкова тайна и пр., наблюдаващият прокурор не откри достатъчно доказателства за вина

OFFNews 12 декември 2023 в 17:23 3652 4

Борисов

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов

Делото за изнудване на хазартния бос Васил Божков срещу бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов е прекратено поради липса на доказателства, съобщиха от Софийската градска прокуратура. 

Разследването бе образувано на 17 март 2022 г., а Борисов и Горанов - арестувани, заедно с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Арестът бе извършен от МВР, но по-малко от 24 часа след това бяха освободени от съда, защото са били задържани незаконно.

О държавното обвинение уточняват, че в рамките на досъдебното производство са били разпитани депутатите Йордан Цонев, Валери Симеонов, Д. Йорданова, К. Исмаилов, Д. Танев, Д. Савеклиева, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Димитър Главчев, К. Кръстев, Менда Стоянова, В. Николов, Е. Симеонов, Н. Александров, П. Чобанов, А. Имамов, Г. Търновалийски, Х. Митев, Г. Ковачев, Д. Добрев, Д. Горов, П. Кънев, Е. Ангелова, И. Калфин, Р. Гечев, които към периода са били членове на временната и постоянната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание.

Свидетелите твърдят, че не им е оказван натиск или неправомерно влияние за това по какъв начин да гласуват за внесените от Георги Кадиев и Менда Стоянова през 2014 г. законопроекти за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

"След обстоен анализ на материалите и събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил извод, че са налице основания за прекратяване на наказателното производство. По делото са извършени всички възможни и необходими действия по разследването, но не са събрани доказателства, които по категоричен и безсъмнен начин да сочат, че в съучастие като извършители, както и поотделно Б. Борисов, В. Горанов и С. Арнаудова са упражнили принуда спрямо В. Божков с цел той да им предоставя парични средства или други облаги и да прехвърли акции от хазартните дружества, в които има участие",се казва в съобщението на прокуратурата.

Самият Васил Божков е дал показания, че от началото от 2015 г. до края на 2019 г. се е срещал с Горанов в кабинета му, докато е бил министър на финансите. На тези срещи Божков твърди, че е предавал на Горанов различни парични суми, изтеглени от банкови сметки. Свидетелят Божков твърди, че парите са вземани лично от него от офиса и предавани лично от него на Горанов, като други лица на срещите не са присъствали. Бизнесменът посочил още, че за периода 2017 г. - края на 2019 г. предал на Горанов около 60 000 000 лв. Не е обсъждал водените разговори и срещите с Борисов и Горанов с неговите съдружници, не е вземал пари от съдружниците си и те не са участвали в плащането на сумите на Горанов.

В онлайн пресконференцията, която Божков даде от Дубай на 24 март 2022 г., бизнесменът твърдеше, че е давал рекета "из рЪка в рЪка" и че 1 млн. евро може да се събере в джоба на сако. Божков обяви, че не разбира защо тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков го причислява към организирана престъпна група заедно с бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов, пиара му Севделина Арнаудова и ексшефа на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Владислав Горанов дал показания, че в периода 2016 г. - 2018 г. е имал няколко срещи с Божков в кабинета си, докато е бил финансов министър, но те били по инициатива на Божков за въпроси, свързани със законодателството в областта на хазарта, в т. ч. и за уеднаквяване на режима на облагане с такси на хазартните игри. Инициативата за обстоятелствата, свързани с предложения за промени в Закона за хазарта в частта за таксите, в края на 2014 г. била на народни представители и според Горанов не е била съгласувана и обсъждана с МФ. Горанов твърди, че предложените промени не са били обсъждани от него с Божков, той не е имал договорки с Борисов, Стоянова и други лица за получаване на имотни облаги от Божков. Бившият финансов министър отрекъл да е получавал парични средства или други облаги от Божков и да е упражнявал по каквато и да е форма принуда спрямо него.

В хода на разследването е разкрита банкова тайна, изискани са документи, съдържащи всички извършени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Божков, отразяване на изтеглянето по салдото на съответната сметка и информация за номинала на банкнотите, които са били предадени от банката при тегленията за периода от 01.01.2014 г. до 01.01.2020 г., изтъкват от държавното обвинение.

След анализ на въпросните документи се установило, че действително за периода има извършени тегления в брой на каса от банковите сметки с титуляр Васил Божков на големи парични суми в лева и в евро. От събраните доказателства по делото обаче не може да се установи по какъв начин са разходвани изтеглените парични суми.

"Приема се за безспорно, че в периода от 2015 г. до края на 2019 г. Васил Божков е посещавал сградата на Министерство на финансите. Имал е срещи с Горанов в кабинета му. Не може да се установи с конкретност периода, броя на посещенията и техните дати. По никакъв начин не може да се установи как Божков се е разпореждал с носените в него парични средства, в това число и дали същите са били предавани на Горанов. На срещите между двамата не са присъствали трети лица", гласи съобщението на прокуратурата.

"При така установената фактическа обстановка от една страна са твърденията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са твърденията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две коренно противоположни версии и независимо от положените усилия в хода на разследването не е възможно категорично едната да бъде оборена за сметка на другата, тъй като не са установени други доказателства, които да спомогнат за преодоляване на двете крайно противоречиви групи показания. Косвени доказателства за това, че Божков евентуално е предавал на Горанов пари са показанията на свидетели, които посочват, че са виждали Божков да взема със себе си големи парични суми в брой преди посещенията си в Министерство на финансите. Същите обаче не са достатъчни, за да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че свидетелите не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него", изтъкват още от държавното обвинение.

И допълват, че от всички събрани доказателства, които включват свидетелски показания на лица, имащи пряка връзка с Божков, Борисов и Горанов, не се установява спрямо Божков да са били отправени заплахите, които същият твърди в показанията си. В този смисъл предложените и приети промени в Закона за хазарта в края на 2014 г. са били гласувани от Народното събрание и не са установени нередности в процеса на тяхното приемане, които да индикират целенасоченост срещу или в полза на хазартния бизнес на Божков.

Промените в чл. 30 от Закона за хазарта не се установява, видно и от тяхното съдържание, да поставят в по-благоприятна позиция хазартния бизнес. Напротив с тези промени се допълва един пропуск в законодателството като по този начин се позволява възможност за облагането му по специалния ред. Начинът на тълкуване и прилагане на променения законов текст от всички хазартни оператори, в това число и дружествата с участие на Божков, е извън обсега и правомощията на Народното събрание. В този смисъл с направените промени са въведени правила, които са важали за всички хазартни оператори.

Законопроектът на Симеонов, внесен от група народни представители през 2018 г., също не се установява да е бил специално предвиден и насочен срещу хазартната дейност на дружествата на Божков. От показанията на Симеонов, стенограмите от заседанията на парламентарните комисии и мотивите към законопроекта, се достига до извода, че този законопроект въплъщава идеите на Симеонов и парламентарната група, от която е бил част и не е по поръчение и изпълнение на волята на Борисов и Горанов, са категорични от прокуратурата.

Така наблюдаващият обвинител е стигнал до извода, че в случая не са налице достатъчно данни за извършено престъпление от по чл. 213а от Наказателния кодекс.

Крах претърпя и второто дело срещу Бойко Борисов - "Барселонагейт" за пране на пари. То също бе прекратено наскоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

4

Човека

13.12 2023 в 03:25

И герба сит и черепчето цяло.

210

3

Merc

12.12 2023 в 19:57

Честито на феновете на Подмяната и ДБ !

След като изпрахте Пеевски , изпрахте и Борисов.

17439

2

мнение от IP

12.12 2023 в 18:09

Значи е доказано, че:
1.Божков е теглил големи суми
2. Не се знае как ги е харчил.
3. Взимал е със себе си големи суми, когато е отивал в министерството.
...Борисов пък спи с "жълти предмети" и пачки банкноти, обаче това не доказва нищо.
Значи корупция се доказва, ако има поне двама свидетели, запис от камери и може би нотариално заверени подписи на двете страни. Поне тук е така...

2073

1

Johnny B Goode

12.12 2023 в 17:52

Ах, каква изненада!

 
X

Да помогнем на украинските деца!