"Осемте джуджета": Прокуратурата повдигна обвинение на Петьо Еврото, бившата му жена и магистрат

Спецпрокурорът върнал веществени доказателства, а Еврото и Любена Павлова скрили златните монети

OFFNews 15 август 2023 в 17:03 5569 1

Петьо Петров

Снимка Архив

Петьо Петров-Петьо Еврото

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми трима души по едно от делата за случая "Осемте джуджета", съобщиха от СГП и уточниха, че това е станало на 11 август.

Привлечен е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18 февруари 2020 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 февруари 2020 г. върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона, обясниха от СГП. Магистратът е привлечен под отговорност за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до 8 г. затвор и право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство като обвиняеми са привлечени бившият следовател Петьо Петров-Петьо Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова за това, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до 6 г.

Еврото е търсен на известните в страната адреси. Но не е открит, поради тази причина следовател от СО-СГП е постановил на органите на СДВР да го обявят за общодържавно издирване. Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура, Петров е бил привлечен като обвиняем за принуда – престъпление по чл. 143 от НК. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.

Малко по-рано Антикорупционният фонд обяви, че започналото в края на май в СРП разследване срещу предполагаемия ръководител на криминалната мрежа "Осемте джуджета" Петьо Петров – Петьо Еврото е било иззето по компетентност от горестоящата Софийска градска прокуратура.

Разследването срещу Петров бе за принуда и незаконни записи, по което той беше задочно привлечен в качеството на обвиняем и обявен за международно издирване чрез европейска заповед за арест.

След поемането на разследването прокурорът при СГП е оттеглил европейската заповед за арест за Петров и той вече не се издирва извън границите на страната.

На 6 юли и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и Андрей Янкулов от екипа на АКФ бяха изслушани във Висшия съдебен съвет по казуса "Осемте джуджета".

Тогава Сарафов обяви следното:

"Казусът "Осемте джуджета" е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки. Изясняването на този казус е ключов залог за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата. Аз ще направя всичко, за да се изясни всичко по законен начин, включително за активизиране на наказателна отговорност срещу замесените лица".

Стана известно и че Сарафов е разпоредил пълна проверка на работата на прокуратурата по разследванията, свързани с "Осемте джуджета", резултатите от която трябваше да станат известни до 15 юли. Точно месец след този срок информация какво се случва по тази проверка няма.

"Използваме този повод да запитаме и. ф. главния прокурор дали информацията за оттеглянето на европейската заповед за арест за Петров и спирането на издирването му извън границите на страната отговаря на действителността", заявяват от АКФ.

Фондът очаква и отговор на въпроса кога ще започне разплитането на казуса "Осемте джуджета", което, според собствените му (на Сарафов - бел. ред.) думи, е ключов залог за бъдещето на поверената му институция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика