Обявеният за издирване Петьо Еврото е обвинен за незаконно подслушване и заплахи

OFFNews 31 май 2023 в 16:12 6325 0

Петров

Снимка Архив

Петьо Петров-Петьо Еврото

Бившият следовател Петьо Петров-Петьо Еврото е издирван за принуда и заплашване (чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс) и за следене (чл. 339а, ал. 1 от НК), съобщиха от Софийската районна прокуратура, която се е самосезирала по медийни публикации. 

От съобщението става ясно, че това се случва след съвместна операция на прокуратурата и ГДБОП на 30 май в София.

Досъдебното производство срещу Еврото е, че "от 2018 г. до 29 май т.г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация".

На Петьо Петров не е предявено привличане към наказателна отговорност, тъй като не е установено местонахождението му и е обявен за общодържавно издирване.

От държавното обвинение уточняват, че до момента в хода на разследването са извършени множество действия – разпитани са свидетели и са направени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на столицата  Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица, изтъкват още от СРП.

От съобщението на държавното обвинение не става ясно кого е подслушвал и принуждавал Еврото. Преди дни обаче стана ясно, че е заплашван депутатът отцепник на "Продължаваме промяната-Демократична България" Радостин Василев. След различни догадки в медийното пространство вчера Василев обяви, че не е заплашван нито от Кирил Петков, нито от другия съпредседател на ПП Асен Василев, но не пожела да назове конкретно име. Заради това Василев се ползва с охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!