Оправдаха бургаски журналист по дело за клевета от Фейсбук

OFFNews - Бургас 23 юни 2016 в 20:18 5816 0

Снимка OFFNews

Божидар Божков

Районният съд в Бургас призна за невинен бившия кореспондент на „Сега“ в морския град Божидар Божков. Делото за клевета бе заведено срещу него от Димитър Вергиев, сочен в миналото за бивш шеф на СИК, а днес – университетски преподавател.

След статус във „Фейсбук“ на Божидар Божков, който е препечатан от редица медии и в който се описва миналото на Вергиев, засегнатият се жалва в съда за това, че е наклеветен и за него за разгласени позорни и неверни обстоятелства. И че това е станало публично – чрез медиите. Атакуваните в съда твърдения бяха, че в поста на журналиста се твърдяло, че на учения му е било обещано безпроблемно завършване, ако си плаща редовно, че е уговорил няколко души, които да му „строшат костите“ и че „титлата не променя нрава“. В статуса Божков припомня и бурното минало на сегашния, както той го нарича „професор“, издигналия се в кариерата до доцент, Димитър Вергиев.

Днес пред съда бе допусната за свидетел бившата преподавателка на Вергиев, от годините му като студент, доц. Дитка Димитрова. Тя припомни как днешният учен влязъл в университета (тогава ВХТИ), а след първи курс е минал на индивидуален план, за да вземе две години в една. Нещо, което е разрешено за студенти, които са имали среден успех минимум „много добър 5“. Вергиев обаче е бил с успех около „среден 3“. Пет пъти се явявал на изпит при нея по техническа механика, въпреки че се позволявало най-много три пъти, но тя получила заповед от ректора да го допусне отново. Ученият не успял да вземе изпита си и от петия път, станал, ударил два шамара на преподавателката си и я заплашил. Вместо да го изключат от университета, той бил пуснат в отпуска, а след това се прехвърлил в София.

В своя пледоария Божидар, който в процеса на делото започна сам да се защитава, срина всички точки на обвинението. Той подчерта, че написаното от него, в страницата му в социалната мрежа, е фейлетон и като сатирично, художествено произведение, то не може да бъде обект на наказателно преследване.

Божков категорично заяви, че не може да носи отговорност коя медия е препечатала и използвала неговия авторски труд, който той смята да използва за свой бъдещ проект. Относно атакуваните в съда твърдения, че „на учения му е било обещано безпроблемно завършване, ако си плаща редовно“, Божидар поясни, че в това няма нищо престъпно, защото ако всеки студент си плаща семестриалните такси, ще може да завърши дадения университет без проблеми.

Той не отрече, че е чул от приятелка на Вергиев думите, че са уговорени няколко души, които „да му строшат костите“, но това не е престъпление, защото не е извършено и костите му са здрави. А за твърдението, че „титлата не променя нрава“, Божков цитира практика на известни експерти в психологията, които поддържат същата теза, че с годините нравът и характерът не подлежат на промяна и препрати, ако има някой обиден, за спор със, за съжаление починалия, Зигмунд Фройд.

След заседанието Божидар призна, че не е очаквал да бъде оправдан:

В материала си във Фейсбук припомних всичко онова, което всички знаят, или поне тези, които познават Вергиев, за него – побоя над преподавателката, начина, по който той се обучаваше, нещата, които е вършил като шеф на СИК в Бургас. Нищо ново не бях написал. Новото беше това, че Андрей Едрев е поискал от мен да изтрия един материал от Интернет. Стигна се дотук, защото Вергиев сега е доцент и доктор, станал е преподавател. И някакси, може би, не му е приятно, неговите студенти, като ровнат в Интернет, напишат името „Вергиев“, да излезе някакъв материал от 2002 г., в който пише, че той е пребил преподавателката си. Какво ще си помисли един студент, когато разбере, че неговият лектор, самият е нападал преподаватели. Ами – пада му авторитетът“, коментира Божидар.

И докато преди да се стигне до дело, материалът за Димитър Вергиев бе един от малкото останали във виртуалното пространство, днес те са стотици.

Божидар отчита, че днешното решение на съда е много добър знак, че когато човек пише във Фейсбук, това е негово лично пространство. В обратния случай, една осъдителна присъда, ще подейства на журналистите като автоцензура.

Не е ясно дали Вергиев ще обжалва присъдата пред Окръжния съд. Показателно е, че той не присъства на делото днес. Единият му защитник, Йордан Дичев, който спечели конкурс за прокурор, се оттегли от делото, представяйки документ, че е заличен като адвокат. Другият даже не дойде за произнасянето на присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки