И правосъдният министър свърза Гешев с кръговете на Мартин Божанов- Нотариуса и Петьо Петров-Еврото

OFFNews 11 февруари 2024 в 20:53 2611 3

А.Славов

Снимка БГНЕС/МП

Атанас Славов

Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво. Настоявам за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет – аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването "Защо, господин министър" по bTV.

Той припомни, че случаят със заплашване на съдия Цариградска е отпреди 3 години и са се взели мерки, които не са дали своя резултат. Славов посочи още, че миналата година при изслушването във ВСС на казуса "Осемте джуджета" е настоявал и за изслушване на казуса "Списък за бърз контрол".

"Основното действащо лице вече не е между живите. Той би бил идеалният защитен свидетел, защото е брокерът между политическата или олигархичната част и съдебната система", допълни правосъдният министър.

Според него е важно, че в Народното събрание е създадена анкетна комисия по случая "Нотариуса".

"Отговорност на институциите е да не остане прах в очите. Тези комисии често са неефективни. Отказва им се информация дори и от прокуратурата. Засегна се и въпросът – има ли прокуратурата пълен монопол върху досъдебния процес, може ли да предостави информация за досъдебни производства?", посочи той и обясни, че не става дума за политическа намеса, за даване на указания, а да е ясно за обществото какво се случва.

Славов коментира и връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото. Той смята, че тя е "явна" и се е твърдяла от самите участници – от Петьо Еврото и от Мартин Божанов.

"Една негова реплика е – "Ние си говорим с Господ", имайки предвид главния прокурор. Самата тази връзка трябва да се разследва“, подчерта министърът.

Той смята, че мутренските години не се завръщат и поръчкови убийства винаги е имало. 

Атанас Славов засегна и темата за придобиването на българско гражданство по произход. Според него то е добре регулирано, като в съвета са включени и МВР, ДАНС, МРРБ и Министерство на социалните дейности. Той обясни, че всяка молба за гражданство трябва да получи положително становище от МВР и ДАНС.

"Правили сме проверки на процедурата, която се случва в Министерството на правосъдието, не са установени такива случаи (на руски граждани, получили български паспорти – бел. ред.). Подали сме над 80 сигнала до прокуратурата за опит за придобиване на българско гражданство с фалшиви документи. Има хиляди случаи, в които изпращаме документира до МВР, за да се установи дали са истински, или не."

Министърът посочи още, че Министерството на правосъдието подготвя промени в Наказателния кодекс в частта за военните престъпления и престъпленията срещу мира.

"Повечето държави членки на ЕС са упражнили юрисдикция и да разследват престъпления срещу мира и човечеството в Украйна. Всеки път, когато ходя в Брюксел на заседание на Съвета по правосъдие, се обсъжда коя държава докъде е стигнала. Надявам се и България да предприеме такава стъпка. Предстои да подпиша Любляно-Хагската конвенция за международна правна помощ за военни престъпления и геноцид", подчерта Славов.

Той коментира и предстоящата ротация, като отбеляза, че смяната на премиерите така, както е договорено, е в национален интерес.

"България има нужда от ускоряване на реформите, а не в блокиране. Важно е във всички сфери да свършим работата, за която сме избрани. Няма време за губене. Важно е реформите в правосъдието да продължат. Само при това условие можем да говори за някакво продължаване на мандата“, заключи правосъдният министър Атанас Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7915

3

Пламък Огнен

12.02 2024 в 13:08

Понеже, Сарафов не е дискредитиран...

22548

2

dolivo

12.02 2024 в 08:43

присъди реални - не дърдорене

нищо няма свършено и от Сарафов

Само бабички за 5 растения марихуана да съдите не ме задоволява като отчетност

400

1

демотиватор

11.02 2024 в 22:32

Днес на Женския пазар едни разправяха, че Марто Нотариуса щял посмъртно да стане почетен председател на Нотариата!

А единия изтърси, че някакъв клисар твърдял, че щели да го канонизират за светия- покровител на нотариусите! (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!