Иван Гешев за войната по пътищата: Причината е безхаберие

OFFNews 07 септември 2022 в 13:53 1718 0

Иван Гешев

Снимка БТА архив

Има стотици пъти ръст на случаите с шофьори, употребили алкохол или наркотици, заяви Иван Гешев

Безхаберие е причината за лошата пътна безопасност у нас, заяви главният прокурор Иван Гешев, който присъства на събитие, организирано от Института за пътна безопасност. 

Крайният резултат, който българските граждани очакват, е чувствително подобряване на пътния травматизъм и въобще на тази война, която се води по българските пътища, защото всяка година загиват десетки, стотици български граждани, колкото в един локален конфликт. Въпрос, който от години поставяме, е, че е налице в стотици ръст на престъпленията с МПС след употреба на алкохол и наркотици, каза още той.

Гешев утвърди методически насоки за разследване на престъпления по транспорта, съобщиха по-късно от прокуратурата. 

С цел да се повиши ефективността на досъдебните производства и да се осигури правилното прилагане на закона главният прокурор на Република България Иван Гешев утвърди методически насоки за подпомагане на работата по делата за т.нар. същински транспортни престъпления. 

В насоките се отбелязва, че е необходимо да се изследват в пълнота всички обстоятелства относно наличието на евентуален умисъл при извършване на транспортни престъпления с причинена смърт на едно или повече лица, средна или тежка телесна повреда или значителни имуществени вреди. 

Указанията са при разследването фактите да се изследват задължително с оглед и на версията, че водачът на моторното превозно средство е извършил престъпление по транспорта (по чл. 342, ал. 3 от НК) при евентуален умисъл, когато: умишлено е нарушил правилата за движение; съзнавал е възможността по този начин да причини, общественоопасни последици, но е продължил да управлява без да предприеме каквито и да било мерки за предотвратяването им; станал е негоден да управлява моторното превозно средство под въздействие на алкохол и наркотици.

Насоките включват наблюдаващите прокурори навреме да преценяват при всеки конкретен случай необходимостта от извършване на допълнителни действия по разследването – например повторен оглед на местопроизшествието, при който да се преценят вида и състоянието на пътната настилка и пътните знаци, наклона на пътя, износеността на маркировката и др.

При изясняване на механизма и причините за пътнотранспортното произшествие задължително да се преценява необходимостта от възлагането на задачи в съответните експертизи (автотехнически, комплексни съдебно-медицински, автотехнически и др.), свързани с изследване на пътната инфраструктура и условията за безопасност. Препоръчва се при противоречия в свидетелските показания и обясненията на обвиняемия да се провежда и следствен експеримент за проверка на достоверността им с цел изясняване на важни обстоятелства като разположението на МПС, видимостта на пътя и др. 

В прокуратурата вече има сигнали за изборни нарушения, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти, след пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Той отбеляза, че и за тези избори няма да има съвместен щаб с Министерството на вътрешните работи, въпреки че има такова изискване. Гешев припомни казано от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че няма нужда от обща заповед за подобен щаб. Една такава заповед показва кой за какво е отговорен, но ще работим както се налага, заяви главният прокурор.

Той допълни, че такъв щаб е направен с ДАНС и за него няма значение дали има заповед за общ щаб, но е важно да има взаимодействие между институциите, за да се предотвратят нередности при изборите.

По повод катастрофата миналата вечер край София, при която има осем ранени и един загинал, има данни, че шофьорът, предизвикал инцидента, е употребил сериозни количества алкохол, посочи Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша