Борисов, Горанов и Арнаудова напуснаха ареста без обвинения

Брутално и гадно, върнахме се в комунизма. 24 часа седим в килиите и нито един милиционер не дойде, коментира лидерът на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 18 март 2022 в 20:29 8629 6

Снимка БТА/ Христо Касабов

Задържаните вчера по обвинение за изнудване бивш премиер Бойко Борисов и пиарът му Севделина Арнаудова бяха освободени около 20:30 часа. Малко по-късно бе пуснат и бившият финансов министър Владислав Горанов.

Борисов и Арнаудова напуснаха заедно сградата на Главна дирекция "Национална полиция" и бяха посрещнати с аплодисменти от десетки симпатизанти и членове на ГЕРБ и МГЕРБ.

Лидерът на партията мина по импровизирана "алея на славата" (протестиращите се бяха строили в две редици), докато събралите се хора скандираха "Бойко!", "Победа!" и "Оставка!". Част от симпатизантите на партията носеха и тениски с лика на бившия премиер.

Първите думи на Борисов

"Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение - нищо", бяха първите думи след излизането на Борисов от ареста.

"24 часа седим в килиите, нито един милиционер... Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме", допълни лидерът на ГЕРБ

Първите думи на Арнаудова

Пиарът на Борисов Севделина Арнаудова заяви, че е разбрала за ареста преди полицията да е влязла в дома ѝ. По думите ѝ в дома са пристигнали много полицаи, а претърсването е продължило от 21:00 до 03:0 часа. Тя заяви, че не е разпитвана. От дома ѝ са иззети рекламни материали  - картички, както и тефтер, в който е било записано името на Борисов. 

"Нямаме обвинения, 24 часа бяхме държани без повдигнати обвинения", каза Арнаудова.

И допълни, че е прекарала нощта на стол в 7-о районно управление в София.

"Най-скандалното е, че те задържат с прессъобщение", възмути се пиарът.

Арнаудова твърди, че в показанията си Кирил Петков е споменал името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и е заявил, че тя знае за акцията.

Тя определи позоваването на показания на Васил Божков като "абсурдно".

"Мафията вече си има държава", бе категорична Арнаудова.

В края на изявлението си тя заяви, че тримата с Горанов и Борисов са отказали да дават показания.

Владислав Горанов

"Нямам повдигнати обвинения. Менков ме представлява, питайте него. Последните 24 часа бяха самотни”, заяви на излизане Владислав Горанов.

Изявление на адвоката на Борисов

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков определи полицейската акция като "тежка политическа репресия и абсолютно незаконосъобразни действия".

"Правозащитникът (вероятно става дума за казаното от Михаил Екимджиев - бел. ред.) изреди редица, до думите му, извършени закононарушения от полицейските власти. Обясни, че задържането е крайна мярка, която не се налага. До 19:30 ч полицаите изобщо не са знаели къде отиват и кого ще обискират."

По-рано днес адвокатът на Борисов Менко Менков съобщи, че ще подаде жалба срещу премиера Кирил Петков в прокуратурата. 

"Никакви материали по делото не са ми предоставени, никой не ме държи в течение. Никакви разпити не е имало. Нищо не се прави с тях. Стоят на наровете. Държат ги. Никой нищо не казва", коментира той, цитиран от БТА.

Преди освобождаването на тримата арестувани Менков заяви, че те ще бъдат освободени. Докато чакаха това да се случи, събралите се пред ГДНП имаха интересна инициатива - да подскачат, докато изчакваха това да се случи.

По-рано днес от МВР съобщиха, че полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. 

Снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван. Същото се случи и на бившия му финансов министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова.

Непосредствено преди отвеждането на бившия премиер в Главна дирекция "Национална полиция" от дома му в Банкя, членове на ГЕРБ и на младежката организация на партията се събраха на импровизиран протест и блокираха полицейска патрулка. По-късно протестът се премести пред ГДНП. Денят на симпатизанти и депутати от ГЕРБ започна отново там. След това ПГ на ГЕРБ-СДС обяви от трибуната на НС ареста на лидера им като "репресия" и "полицейщина". По-късно се проведе и протестът на ГЕРБ в защита на Борисов. След като протестът приключи, част от депутатите на партията се върнаха пред ГДНП, за да посрещат лидера си.

Реакция

Малко след като арестуваните бяха освободени от МВР направиха следното уточнение:

Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани. В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство. След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства. От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на72-часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са били предадени своевременно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

8

DARTH VADER

19.03 2022 в 04:48

"От дома ѝ са иззети рекламни материали  - картички, както и тефтер, в който е било записано името на Борисов."


МНОГО ЗАБАВНО...КАРТИЧКИ...
ТЕФТЕР...ИМЕТО НА БОРИСОВ...
СЕВДЕ,СЕВДЕ...

-1200

3

Vas_sashk

18.03 2022 в 21:33

Типично за Киро лъжеца - претенции без грам покритие

5827

2

pisnamiotmutri

18.03 2022 в 21:31

700 милиона данъци от Черепа липсват. Това е факт. Останалото са игрички.

-3300

1

bgp

18.03 2022 в 21:12

България е под пълен контрол на Мафията !!!

Босът на Мафията ПРОСТАКЪТ е на свобода по нареждане на доган !

Следващите поне още 10 години този прост народ ще е крепостен на Мафията !!!

И от това няма спасение ........ основната причина както за всичко на Територията е ...... простотията !!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!