Акушерката, обвинена в опит за убийство на новородено, иска по-лека присъда

OFFNews 26 октомври 2021 в 14:12 1770 0

Обвинената в опит за убийство на новородено акушерка Емилия Ковачева настоява за ново разглеждане на делото, за да получи по-лека присъда. Ковачева поиска и намаляване на обезщетението. 

Емилия Ковачева е подсъдима за това, че в нощта на 17 април 2015 г. в продължение на около час и половина е удряла с юмруци и е душила 3-дневното тогава момиченце. Случаят нашумя след разпространен запис с действията на акушерката.

Според адвокатите й жената не е извършила нищо умишлено и е нанесла средна, а не тежка телесна повреда на малката Никол.

Родителите на детето, което вече е на 6 г., поискаха да остане в сила сегашната присъда на Ковачева и поясниха, че Никол е с над 70% присъден ТЕЛК и трайна епилепсия, съобщи Нова тв.

На 8 март т.г. Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, с която акушерката бе осъдена на 18 г. затвор.

В края на миналата година Върховният касационен съд върна на апелативния съд делото срещу Ковачева, защо прецени, че неправилно втората инстанция е приела за смекчаващи вината на Ковачева обстоятелствата, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 г. Заради това апелативният съд намали наказанието ѝ на 16 г.

В средата на ноември м.г. тричленен състав на Софийския апелативен съд коригира присъдата на акушерката. Прокуратурата поиска 18 г. затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки