САС потвърди 18-годишната присъда на акушерката, пребила новородено

OFFNews Последна промяна на 08 март 2021 в 14:17 1821 0

Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, с която акушерката Емилия Ковачева беше осъдена на 18 г. затвор за побоя над новороденото бебе Никол, съобщи "Лекс".

В края на миналата година Върховният касационен съд върна на апелативния съд делото срещу акушерката, която преди 6 г. преби новородено момиченце. Тогава ВКС прецени, че неправилно втората инстанция е приела за смекчаващи вината на Ковачева обстоятелствата, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 г. Заради това апелативният съд намали наказанието ѝ на 16 г.

В средата на ноември м.г. тричленен състав на Софийския апелативен съд коригира присъдата на акушерката. Прокуратурата поиска 18 г. затвор.

Случаят придоби скандална известност през април 2015 г., след като в публичното пространство беше разпространен видео запис, на който се вижда как по време на нощната си смяна акушерката удря четиридневното момиченце многократно. Впоследствие детето отключва епилепсия.

Тезата на защитата беше, че Ковачева е била в неадекватно състояние заради дежурство, продължило над 36 часа.

Делото стигна до ВКС, след като акушерката и защитата ѝ поискаха по-леко наказание, като твърдяха, че тя не трябва да отговаря за убийство. Родителите на детето пък настояха за доживотна присъда за Ковачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови