Руските самолети могат да достигнат Косово за 2 часа, се казва във военен план на Москва

OFFNews 30 март 2018 в 12:20 9461 4

Снимка Sputnik

В случай на нов опит за погром над сърбите в Косово или операция, насочена към окупация на северната част на най-младата държава на Балканите, Русия ще изпрати значителна военна помощ на Сърбия.

Това е заявил руският президент Владимир Путин на сръбския си колега Александър Вучич в рамките на телефонен разговор, съобщи изданието Srbija Danas, цитирано от "Фокус", като се позова на източник от Москва. 

Според източника на изданието преди време Путин лично е наредил на военни експерти да разработят подробни планове за спешна военна помощ за Сърбия в случай на крайна необходимост. В плановете се посочва, че руските самолети могат да достигнат до Косово за два часа и да действат, за да защитят сръбските държавни и национални интереси.

На въпрос как руските самолети ще достигнат до Косово, тъй като е малко вероятно страните от НАТО около Сърбия да разрешат преминаването им, източникът от Москва казва: "Наистина ли смятате, че българи, румънци или унгарци биха се осмелили да свалят руските самолети? Не забравяйте, че Русия е най-мощната военна сила в света и имаме начини ефективно да неутрализираме всяка опасност. Затова не вярвам, че те биха се осмелили заради Косово и албанците да рискуват една голяма европейска и може би световна война".

Разработен е и план за прехвърляне на прехвърляне руски специални части в Сърбия, както и стратегия да се действа в Косово и от далечни разстояния.

"Русия има ракетна система в Черно море, но и от други места може да действа срещу вражески цели в Косово", казва източникът, като допълва, че няма сила, която да попречи на Русия да защити сърбите.

Сръбската армия стреля истински бойни снаряди в учебна атака срещу бунтовнически позиции на военен полигон източно от Белград пред погледа на президента Вучич и чужди дипломати. 

Военното учение, под названието "Синергия 2018", се проведе три дни, след като косовската полиция използва сила, за да разпръсне сръбски протестиращи в град Косовска Митровица в неспокойната северна част на Косово и задържа за кратко официално лице от сръбското правителство.

Инцидентът влоши и без това напрегнатите отношения между Сърбия и Косово.

Сърбия се стреми към присъединяване към Европейския съюз. Страната не и е членка на НАТО. Алиансът е непопулярен сред сърбите заради бомбардировките през 1999 г. по време на кампанията за изтласкване на сръбските сили от Косово. 

През 2006 г. Сърбия стана част от програмата на НАТО "Партньорство за мир", а преди три години 2015 г. подписа "Индивидуален план за партньорство с НАТО".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

30.03 2018 в 12:50

От друга страна тоя план е мижи да те лъжа, Русия няма да рискува истински огромен дипломатически скандал ако самолетите и тръгнат да летят над НАТОвски държави без позволение.

77927

1

El Commandante

30.03 2018 в 12:35

Косово е изкуствено създаден гноен ислямски цирей.
БиХ също.д