Поредна нощ на сблъсъци в Украйна

OFFNews 04 май 2014 в 09:14 18288 14

Поредна нощ на безредици преживя източна Украйна. Активисти на т.нар. Донецка народна република превзеха сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град 300-хилядния град Горловка. При атаката никой не е пострадал, но според очевидци е имало изстрели.

В Луганск, също Донецка област, проруски въоръжени активисти са пленили двама представители на движението „Граждански сектор”. Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата сграда на службата за сигурност на Украйна в града.

Един човек е загинал при сблъсъците в града. „Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени”, съобщи пресслужбата на „Обединената армия Югоизток”. Според организацията протестиращи тръгнали да щурмуват сграда на военните, след като се появила информация, че към нея приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По протестиращите е била открит стрелба.

Правителството в Киев планира след сегашната операция срещу поддръжниците на федерализацията в Славянск и Краматорск да предприеме военни действия и в други региони на Украйна, обяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий.

В Крим, също както в Украйна, бе обявен тридневен траур във връзка с трагичните събития в Одеса от петък, когато в сблъсъци между украински националисти и проруски активисти бяха убити 46 души и ранени над 170. Временният президент на анексираната от Русия област Сергей Аксьонов е издал указ, с който да се почете "подвига на невинните жертви, да се изрази солидарност с героичната борба на населението на тези региони за техния цивилизационен избор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews