Гърция предлага да се създаде европейски ''Железен купол''

OFFNews 16 май 2024 в 14:58 3866 3

Снимка GettyImages

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол", предават световните медии.

"Конкретно имам предвид една система за европейска противовъздушна отбрана, един европейски "купол", който да покрива Европа, всички европейски страни, срещу всякаква заплаха. Представете си един европейски "Железен купол"", уточнява той.

Мицотакис посочи, че това е предложение, което вече е внесъл и го е развил в големи детайли.

"Да можем да използваме европейски ресурси, за да осигурим противовъздушната отбрана на родината си и да не сме напълно зависими от националния бюджет“, обясни гръцкият министър-председател.

Министърът на отбраната Никос Дендиас заяви, че е изключително необходимо за Гърция, а и за всяка европейска страна, да се осигури защита по модела на Израел за противодействие от масивна атака от дронове и ракети.

"Разработване на такава програма ще отнеме време, но в бюджетната програма на страната до 2030 година има отделени средства за това", каза гръцкият военен министър.

Той се обяви за създаването на европейски финансов инструмент за финансирането на общи действия в областта на отбраната.

Европейските държави обсъждат различни опции за подсилване на ПВО след руската военна агресия срещу Украйна. По този начин ще се използват европейските ресурси за осигуряване на противовъздушна отбрана на всяка европейска страна, което няма да е в зависимост от националния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

3

Far Rider

17.05 2024 в 08:58

Много добра идея. Предлагам само над Задунайская губерния да няма ПВО. И без това принадлежи на Русия и тя няма да нападне собствената си територия. Да не говорим, че само за 24 часа всички данни и секретни документи на НАТО пак ще са на бюрото на Путин.

-132

2

Obiwan

17.05 2024 в 00:45

Хитрият византиец пак търси безплатни пари, за да го пазят от неевропейските дронове на Турция.
А пък будалите си мислят че за Украйна намеква.
Типични византийски номера.

2099

1

Mateevk

16.05 2024 в 15:23

А междувременно е добре да се помогне на Украйна, като се свалят руските ракети и дронове от съседни страни, както го направиха при ракетната атака на Иран срещу Израел. Това на този етап ще свърши повече работа от изпращането на войски в Украйна.