ООН склони пред Израел: Мести администрацията си на юг в Ивицата Газа

''Знаем, че евакуацията ще отнеме повече от 24 часа'': Израел намекна, че ще даде още време на цивилните да напуснат преди планираната сухопътна офанзива

Александра Маркарян 13 октомври 2023 в 12:58 2849 0

Израелски войници навлизат в Ивицата Газа

Снимка БТА/АП

Израелски войници навлизат в Ивицата Газа

Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) отстъпи пред искането на Израел след отпор и обяви, че премества централния си оперативен център и служителите си в южната част на управляваната от терористите от Хамас Ивица Газа. Израел също даде надежда, че ще осигури повече от първоначалните 24 часа за евакуация на едномилионното палестинско население от северната част на анклава.

Малко преди полунощ срещу 13 октомври Израел информира ООН, че иска евакуация на цивилното население в Ивицата Газа, което се намира на север от Вади Газа (речна долина, разположена на север от центъра на Ивицата Газа). На тази територия досега беше разположена и агенцията. Военната заповед бе издадена в очакване на започването на сухопътна офанзива и с цел опазването на цивилните граждани в палестинската територия.

Първоначалната реакция на ООН беше отпор с аргумента, че срокът на израелската военна заповед за евакуация - 24 часа - е твърде кратък. ООН отвърна, че опит за извеждане на 1.1 милиона палестинци за толкова малко време неминуемо би предизвикал "опустошителни хуманитарни последици". Израел отвърна, че изявлението е "срамно".

"В продължение на много години ООН си затваряше очите за въоръжаването на Хамас и използването на цивилното население и гражданската инфраструктура в ивицата Газа като скривалище за неговите оръжия и убийства. Сега, вместо да застане на страната на Израел, чиито граждани бяха избити от терористите на Хамас... тя проповядва на Израел", каза посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан.

Няколко часа по-късно ООН обяви, че мести щаба си на юг, съобщи Ройтерс. UNRWA излъчи и следното послание чрез социалната мрежа X: "Настоятелно призоваваме израелските власти да защитят всички цивилни граждани в обектите на UNRWA, включително училищата".

Израел също подсказа, че може да даде повече време за евакуацията на цивилните. Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари заяви, че израелските военни са наясно, че евакуирането на 1,1 млн. души от северната част на Ивицата Газа ще отнеме известно време. "Това е военна зона, ние се опитваме да им осигурим време и полагаме много усилия. Разбираме, че няма да отнеме 24 часа", каза той в отговор на въпрос на Би Би Си на брифинг за времевата рамка на Израел.

Реакцията на Хамас на искането за евакуация беше призив към населението да не се евакуира. То било израз на "психологическа война", водена от армията на Израел.

"Това е отговорност на Хамас" - бе краткият коментар на говорителя днес.

Напрежението в Израел ескалира в събота. На 7 октомври Хамас изненадващо нападна Израел. Терористите избиха 250 души, предимно младежи, на музикален фестивал. Нахлуха в близкия до Ивицата Газа израелски град Сдерот, влизаха от къща в къща и избиваха и отвличаха хора. Освободен впоследствие кибуц в Южен Израел разкри ужасяваща картина: обезглавени бебета, опожарени тела. Израел обяви война на Хамас и започна масиран обстрел по Ивицата Газа - палестинският анклав, управляван от Хамас.

И от едната, и от другата страна жертвите надхвърлят 1000 души - 1300 граждани на Израел, над 1500 палестинци. Ранените са хиляди. Над 423 хил. палестинци са разселени - данните са на ООН и палестинското Министерство на здравеопазването към днешна дата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews