''Ситуацията е сериозна'': Зеленски отмени визитата си в Испания и Португалия

OFFNews 15 май 2024 в 09:55 8004 0

Зеленски

Снимка БГНЕС

Володимир Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски отмени планираните си посещения в Португалия и Испания по-късно тази седмица, съобщи CNN Portugal.

Според телевизията Зеленски е отменил пътуването си заради "сериозната вътрешна ситуация в момента в Украйна".

"Без да дава по-конкретни подробности, делегацията на украинския държавен глава очевидно е осъзнала, че трудната ситуация на няколко фронтови линии, особено в Харков, прави непрактично пътуването в чужбина в момента", пише португалската медия.

Отбелязва се също, че това не е първият път, в който държавният глава отлага посещенията си в тези страни.

На 14 май Ройтерс съобщи, позовавайки се на изявление от кралския дворец, че Зеленски ще разговаря за Украйна с краля на Испания. Испанското правителство не предостави никакви подробности за посещението от съображения за сигурност. Очакваше се и президентът на Украйна да подпише в Испания двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността с испанския министър-председател Педро Санчес.

Сутринта на 10 май руските окупатори започнаха настъпление по линията на отбрана на украинската армия в Харковска област. Бяха нанесени въздушни удари с управляеми авиационни бомби в района на Волчанск. Резервни части на ВСУ бяха изпратени за подсилване на отбраната на този участък от фронта.

На 14 май началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов заяви, че на фона на настъплението в Харковска област Русия е разположила малки щурмови части край Сумска област. 

Според него Русия се опитва да отклони украинските сили от други части на фронтовата линия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови