Италия близо до ново правителство след 2 месеца преговори

OFFNews 10 май 2018 в 15:36 2911 0

Снимка AFP

Луиджи ди Майо и Матео Салвини

Антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" обявиха, че са постигнали напредък в преговорите за ново правителство на Италия и се очаква скоро да постигнат споразумение. 

Лидерът на Движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо и на партията "Лига" Матео Салвини казаха в съвместно изявление, че са постигнали "значителен напредък" към съставяне на правителство и определяне на кандидат за министър-председател, който да представят на президента Серджо Матарела, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Ди Майо и Салвини се срещнаха днес, след като дадоха сигнал на Матарела, че са близо до споразумение за съставяне на правителство.

Преговорите продължават от два месеца, след като на изборите на 4 март нито една от партиите не получи достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно. 

Преди дни Матарела обяви, че е готов да пристъпи към съставяне на "неутрално правителство", тъй като преговорите не постигат напредък за съставяне на правителство. И Ди Майо, и Салвини обаче са решени да избегнат този вариант.

Преговорите между Движението "Пет звезди" и партията "Лига" дълго време бяха възпрепятствани от отказа на движението да има нещо общо с бившия премиер Силвио Берлускони и неговата партия "Напред Италия", която е важен участник в оглавяваната от Лигата коалиция.

Тази пречка отпадна снощи, след като Берлускони се съгласи да бъде изключен от евентуална сделка между Движението "Пет звезди" и партията "Лига", като същевременно заяви, че това няма да сложи край на историческия съюз между "Напред Италия" и Лигата.

Очаква се Ди Майо и Салвини да сформират най-евроскептичното правителство, което Италия някога е имала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови