Ислямска държава се разраствала по-бързо от очакваното

OFFNews 13 януари 2016 в 08:51 4897 2

Ислямска държава се разраствала по-бързо от очакваното

Броят на групировките, свързани с терористичната организация "Ислямска държава", расте по-бързо, отколкото е нараствал навремето броят на привържениците на Ал Каида. Това мнение е изразил във вторник на изслушване в комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите на американския Конгрес бившият и.д. директор на ЦРУ Майкъл Морел, съобщи телевизия "Фокс нюз", цитирана от ТАСС.

По думите му групировки от 20 страни вече са обявили подкрепа за ИД, докато преди година такава подкрепа е била "практически нулева".  

Представител на американското разузнаване съобщил пред "Фокс нюз", че над 36 хиляди бойци, сред които най-малко 6.6 хиляди с паспорти на западни държави, са отишли в Сирия от 120 страни. "Това е значително повече, отколкото 20-те хиляди, които са били там според миналогодишна оценка. Нарастването на броя на джихадистите свидетелства за това, че тази групировка, въпреки загубите, запазва своите позиции и даже привлича нови бойци", се посочва в репортажа на телевизията.

В същото време Министерството на отбраната на САЩ твърди, че териториите, които са под контрола на джихадистите, са паднали с 30% в Ирак и Сирия. През последните седмици джихадистите загубиха контрола върху ключовия град Рамади в Ирак, а Сирийските демократични сили, съставени от кюрди и араби, напредват в северната провинция Рака, чийто едноименен главен град е „столица” на групировката в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!