Полша инвестира над 2,5 млрд. долара в укрепване на границата си с Русия и Беларус

OFFNews 18 май 2024 в 20:55 1552 3

Снимка GettyImages

Полша ще инвестира над 2,5 млрд. долара за повишаване на сигурността и мерките за възпиране по границата си с Русия и нейния съюзник Беларус, съобщи полският премиер Доналд Туск, цитиран от Асошиейтед прес.

Туск обяви, че работата по проекта "Щит-Изток", който включва изграждането на подходящи военни укрепления, вече е в ход. Полша се намира на източния фланг на НАТО и Европейския съюз и Туск подчерта, че тя носи допълнителна отговорност за сигурността на Европа.

"Взехме решение да инвестираме в нашата безопасност, и преди всичко в безопасна източна граница, около 10 млрд. злоти. Започваме мащабен проект за изграждане на безопасна граница, включващ система от укрепления, а също оформяне на терена и свързани с околната среда решения, които ще направят границата непробиваема за потенциален враг", каза Туск.

Той добави, че "предприехме тези работи, за да направим границата на Полша безопасна в мирно време и непристъпна за врага по време на война".

Туск заяви това пред полски войници в Краков (Южна Полша) на церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от победата на съюзниците срещу нацистите в битката при Монте Касино в Италия по време на Втората световна война.

Предишното дясно правителство на Полша издигна стена на стойност 400 млн. долара по границата с Беларус, за да спре масовия приток на мигранти, напиращ от тази посока през 2021 г., но сегашният проевропейски кабинет твърди, че тя трябва да бъде укрепена.

Полша е верен съюзник на Украйна в отбранителната ѝ война срещу руската инвазия, припомня АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

145

3

Far Rider

19.05 2024 в 08:46

Полша в момента има една от най-модерно въоръжените армии в ЕС. Увеличи на 3% от БВП разходите по отбрана. Очаква се до края на 2025 да има по-добра армия дори от турскоезична Германия. Полша вече изпревари Германия като ръст на БВП/ глава от населението.

22553

2

dolivo

19.05 2024 в 08:35

да спрат пияндурници тръгнали да се махат от кочината?

1273

1

Johnny B Goode

19.05 2024 в 05:30

За колко по-добри неща биха могли да отидат тези пари ако ги нямаше дивите руски орди...