Зрелостници са получили тестове с липсваща диаграма на матурата по БЕЛ

OFFNews 18 май 2024 в 21:17 3391 2

Снимка Pexels.com

И тази година е открита техническа грешка в матурата по български език и литература, която се проведе вчера (19 май). Оказва се, че някои зрелостници са получили различен вариант на изпита, предаде БНТ.

Зара Рушанова е затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябва да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите.

"Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата", казва Зара.

Оказва се, че в изпитния ѝ вариант диаграма - няма.

"Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни и забави", разказва още тя.

Друг зрелостник имал същия проблем. Според дванадесетокласниците въпросите няма как да бъдат решени без графика.

"Няма диаграми, а само числа, с които без диаграма е много трудно да се ориентира човек. А след това има и задачи, свързани с тази диаграма и просто няма как", посочи Иван Матеев, зрелостник.

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки.

"Не става въпрос за частен случай. Много хора са пострадали и те не са правилно оценени. Пак казвам, това е вход към университетите. Тези 4 точки евентуално ще струват влизане в специалности", посочи Венцислава Миндова, преподавател по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам отговорят за БНТ, че знаят за проблема и той се дължал на технически проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища. Всеки подаден сигнал ще бъде проверен.

В случай, че се установи, че зрелостник е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана изцяло и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще бъде присъден пълният брой точки.

От министерството допълват, че е било проверено как изглежда принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до училищата. Директорите също са били задължени да извършат подобна проверка, преди да разпечатат изпита.

От министерството ще накажат училищата, които са раздали матура с липсващи елементи на задачите. Издадени са и допълнителни указания за предстоящия в понеделник втори зрелостен изпит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

RDPTS

19.05 2024 в 09:45

Въпросът е това не са единствените нарушения! За съжаление в едно от училищата в София квесторите не дават пълния текст на произведението /вместо 2 листа, децата получават 1 лист/. Съответно при съчинението тези деца изграждат аргементите си върху 1/3 от текста. И разцира се, ще бъдат сириозно ощетени. Подаден е сигтал до Министерство на образованието. Служителите там са обяснили, че случаят ще бъде разгледан най-рано в понеделник. Директорът на училището отрича за проблем. Грешките на едни незаинтерисовани квестори/администратори, ще ги плащат децата.

22553

1

dolivo

18.05 2024 в 22:53

нещо оставки за този резил?

 
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?