Взрив в центъра на Истанбул: най-малко 10 убити и 15 ранени (видео)

Гостите на хотел в друг квартал бяха евакуирани заради пожар

OFFNews 12 януари 2016 в 10:36 9677 6

Снимка Хюриет

Взрив разтърси центъра на Истанбул тази сутрин. Има убити и ранени. Властите разследват терористичен акт, причинен от атентатор самоубиец. Очевидци потвърждават, че става въпрос за самоубийствен атентат.

Съобщава се за 10 убити и 15 ранени. Сред тях няма българи, по данни на Външно министерство. По непотвърдена информация шестима от ранените са германци, а един e норвежец.

Експлозията е станала около 10.00 часа местно време на площад Султанахмет - главна туристическа забележителност в стария град.

Свидетели съобщават, че са чули силен взрив. На място вече има полиция и екипи на спешна помощ. Достъпът до тази част на града е напълно отцепен, съобщават местни медии.

Според РИА Новости сред ранените има германски туристи. Съобщава се и за жертви. Според турската информационна агенция Dogan загиналите са най-малко 10 души. Ранените са близо 15 души. За убити съобщава и турската телевизия NTV, но броят им не се уточнява. Има информации, че при експлозията е била преобърната полицейска кола.

Сред пострадалите при взрива има гражданин на Южна Корея, съобщи консулството на страната в Турция. Според информация на в. "Радикал" девет от загиналите са германски туристи. Според информация на Ройтерс при експлозията е ранен гражданин на Норвегия.

В същото време местни медии съобщиха за пожар в хотел в квартал Малтепе. По първоначални данни гостите на хотела са евакуирани, но неизвестен брой от тях остава блокиран вътре. Причините за пожара все още не се оповестяват.

Турският премиер Ахмет Давутоглу свика извънредно заседание по сигурността на ключови министри и представители на службите за сигурност. На заседанието участват вътрешният министър Ефкан Ала и ръководителят на разузнаването Хакан Фидан.

Според властите взривът е избухнал в 10.20 часа местно време близо до Теодосиевата колона на площад „Султанахмет“, която е една от туристическите забележителности в града. Детонацията е усетена на площад „Таксим“, който се намира на няколко километра от мястото на взрива. Площад "Султанахмед" се намира в близост до други исторически забележителности, като Синята джамия и църквата Света София.

Българското Министерство на външните работи съобщи, че няма данни за пострадали българи и при двата инцидента от днес.

Турските медии съобщиха, че властите са въвели временна забрана за предаването на новини за взрива, тъй като това може да навреди на разследването, посочва ТАСС.

През октомври повече от 100 души загинаха при взрива на две бомби в столицата Анкара. Като виновник за атаките беше посочена Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика