"Ню Йорк Таймс": България е ключова за трафика на антики на "Ислямска държава"

ОFFNews 11 януари 2016 в 17:26 6711 3

Снимка "Ню Йорк Таймс".

Детайл от плочката, намерена при обиска в Шумен, която в момента се намира в регионалния исторически музей на града.

Полицията обискира 4 жилища в Източна България в търсене на контрабанда, която често преминава през страната по пътя си към черните пазари в Западна Европа и Америка. В една ръждясала барака зад един от блоковете униформените откриха скривалище с плячкосани антики - 19 класически статуи и фрагменти от мрамор и варовик. Сред тях бе и плочка, изобразяваща церемониална процесия. Стилът ѝ не е нито римски, нито гръцки, подобно на останалите, ами е по-стар - на почти 5000 години. Външният ѝ вид предполага, че тя е дошла от древния шумерски град Лагаш, който в момента се намира в Южен Ирак.

С тези думи започва материалът на "Ню Йорк Таймс", озаглавен "Повредена система" позволява на "Ислямска държава" да печели пари от заграбени антики". Дадената акция се развива през март 2015 г., а историята разказва за пречките, с които се сблъскват властите по света пред възпирането на трафика на антики от контролираните от терористите територии в Сирия и Ирак, от който те печелят милиони долари месечно. В цялата ситуация България е възлов елемент от контрабандата на паметници на културата и историята, тъй като тя е връзката между Близкия изток и Западния свят.

Авторите на статията - Стивън Лий Майерс и Николас Кулиш, с помощта на българския си колега Милен Енчев и турския Чейлан Йеджинсу - отбелязват, че "полицейският обиск се отбелязва като рядък успех срещу трафика на антики", а властите все още не знаят как находките са се озовали в Шумен.

За всяка заловена находка тук - много други достигат своите купувачи във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк, пишат от изданието. При акцията са конфискувани над 9000 предмета, сред които фигурки, монети и бижута. Сред 19-те по-големи скулптури са лъвска глава, релеф на горгона и погребална плоча, като по много от тях е имало още кал, което предполага, че наскоро са били изкопани от земята.

Арестувани са трима души, сред които турчин с българско гражданство - Вейсел Санли, който твърди, че е закупил предметите на пазара в Измир. В момента заподозрените са пуснати под гаранция, докато разследването тече.

Според запознати законите по света в сферата на трафика на антики са леки и променливи, а граничният контрол може да обискира само частица от цялото преминаващо покрай него количество неща. В много страни мерките за контрол се затягат, музеите забраняват вноса на артефакти от Сирия, Ирак и Либия, поставят се забрани за пренос на исторически ценности, идващи от въпросните държави - но въпреки това бизнесът е в подем и ще процъфтява тепърва.  

Сателитни снимки показват, че в Сирия и Ирак са направени хиляди незаконни разкопки на териториите на някои от най-известните световни руини. А веднъж изкопани, находките може да престоят месеци и години на склад в очакване "суматохата да утихне" и търговците да могат да продадат спокойно стоката си. Още една причина е, че в Германия и в други държави законите защитават неприкосновението на личния живот на гражданите си, което дава възможност на купувачите и продавачите на подобни стоки да не разкриват какво точно търгуват. В САЩ пък няма изрична забрана за продажба на антики от Сирия.

"Има интересно географско разделение: Предислямските предмети отиват в Европа и Северна Америка, а ислямското изкуство заминава за страните от Персийския залив", коментира Маркъс Хилгерт, директорът на Музея за древния Близък изток в Берлин.

Често купувачите са европейски и американски любители историци или колекционери, които - иронично - "Ислямска държава" се е заклела да унищожи.

След като предметите напуснат територията на ИД, те попадат в ръцете на съществуващите по места трафикантски и престъпни мрежи, които прекарват хора, наркотици и общо взето всичко останало от Сирия и Ирак.

България, която е дом на редица древни исторически места, е известна със своя трафик на антики, казват запознати пред изданието. Веднъж, щом нелегалните находки попаднат в Европа, става много по-лесно за търговците да им извадят документи, представящи ги за автентични открития, които могат да бъдат продавани законно.

"Ние сме най-прекият път от Турция към Близкия изток", коментира Божидар Димитров пред "Ню Йорк Таймс".

От 2011 г. насам властите в Турция са задържали над 6800 находки, повечето от които монети, идващи от ИД. Всички те ще останат в регионалните музеи на страната до приключването на конфликта в съседните ѝ държави и решаването на съдбата на артефактите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!