Грузинският президент заклейми Русия като окупатор

OFFNews 01 август 2018 в 18:58 2248 0

Президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили заклейми днес Русия за това, че незаконно е окупирала част от страната, предаде Ройтерс.

В реч на церемония по откриването на съвместни военни учения на Грузия, САЩ и още няколко страни от НАТО Маргвелашвили каза: "Днес вие сте на територията на една страна, двайсет процента от която е абсолютно незаконно окупирана от нашата съседка Русия".

През август 2008 г. Русия и Грузия водиха война заради отцепилата се грузинска област Южна Осетия. Москва продължава да поддържа свой гарнизон в Южна Осетия и да подкрепя другия отцепил се регион Абхазия. Русия е признала тези две територии за независими държави.

Учението "Благороден партньор" (Noble Partner) се провежда в Грузия за четвърти път. В миналото Москва е казвала, че учението дестабилизира района.

Тази година в "Благороден партньор" в базата "Вазилиани" край столицата Тбилиси участват 1300 войници от Грузия, 1170 военни от САЩ и неколкостотин от осем натовски държави. Азербайджан, Армения и Украйна също са пратили свои военни.
САЩ участват в двуседмичните учения с механизирана рота, включваща 12 бойни машини на пехотата "Брадли", пет танка "Ем1Ей2 Ейбрамс" и девет хеликоптера "Блекхоук" и "Апачи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови