Французин и американец спечелиха Нобеловата награда за физика

Вероника Шербанова 09 октомври 2012 в 16:49 2369 0

Серж Арош и Дейвид Уайнланд, Снимка: Reuters
Серж Арош и Дейвид Уайнланд, Снимка: Reuters

Боравенето с миниатюрни квантови частици донесе Нобелова награда за физика за 2012 г. на французина Серж Арош и американеца Дейвид Уайнланд, съобщиха световните агенции.

Двамата учени са открили начин да боравят с миниатюрни квантови частици (единични фотони и йони) и да ги измерват, без да ги унищожават, което преди се смяташе за невъзможно.

Откритието на Арош и Уайнланд може да доведе до развитие в комуникационната и изчислителната сферa, усъвършенстване на атомните часовници и създаването на свръхбърз компютър.

Освен златен медал, двамата учени ще получат и парична награда на стойност 8 милиона шведски крони - 1,21 милиона долара.

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

В понеделник беше обявена и Нобеловата награда за медицина. Отличието спечелиха японският учен Шиния Яманака и британският му колега Джон Б. Гърдън. Те бяха отличени за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Работата на двамата учени е свързана с извличането на стволовите клетки и с клонирането на животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки