Започна седмицата на Нобеловите награди

08 октомври 2012 в 09:36 2878 5

Медалът, с който отличават нобеловите лауреати.
Медалът, с който отличават нобеловите лауреати.

От днес до 15-и октомври ще бъдат обявявани лауреатите за 2012 г. на престижната Нобеловата награда, учредена от шведския учен Алфред Нобел.

111-ата Нобелова седмица ще стартира с наградата за физиология или медицина и ще завърши в с огласяването на Нобеловия лауреат за икономика, съобщи сайтът nobelprize.org.

Престижните отличията, носещи името на Алфред Нобел (1833 -1896), се присъждат за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, както и за дейност в интерес на световния мир.

Наградите се връчват от комисии, излъчвани няколко престижни шведски института.

Шведската кралска академия на науките дава награда за физика и химия, Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина, Шведската академия по литература - за литература, а петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира.

През 1968 г. шведската национална банка финансира Нобелова награда и за о икономически науки.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г. в Сен Тропе - пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда включва  златен медал, диплом и парична сума. Тя може да бъде присъдена най-много на трима номинирани.

Заради световната финасова криза бюджетът на тазгодишните е намаляването с 20 на сто.  Така общата парична стойност на наградите за 2012 г. ще е $1,2 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки