Американски изтребители разузнават небето над Ирак

OFFNews 19 юни 2014 в 12:35 3490 1

Американски изтребители започват разузнавателни полети над Ирак

Американски изтребители F-18 са започнали разузнавателни полети над Ирак, съобщи ИТАР-ТАСС.

Една от целите на полетите е да покажат готовността на САЩ за намеса в Ирак. Тук е важно не да видим нещо, а да бъдем видени, коментира представител на Пентагона.

В същото време стана ясно, че САЩ разглеждат различни възможности за разширяване на съдействието в сферата на сигурността в Ирак. В страната ще бъдат изпратени 275 американски военни, които да помогнат за охраната на посолството в Багдад.

Америка потвърди, че е получила официална молба от Ирак за нанасяне на въздушни удари срещу ислямските бунтовници от ISIL, които превзеха редица градове в северната част на страната и се приближават към столицата Багдад.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген. Мартин Демпси обяви, че САЩ все още не са взели решение за нанасяне на въздушни удари, тъй като за тази цел е необходима още разузнавателна информация. Едва след това ще бъдат разработени различни планове за действие, категоричен е Демпси.

Британският премиер Дейвид Камерън също изрази безпокойството си от ситуацията в Ирак, като посочи, че не е изключена атака на Великобритания от страна на ислямистите.

Камерън посочи, че е необходимо местата, на които процъфтява дейността на ислямистите от ISIL, да бъдат елиминирани.

Въпреки това Камерън изключи възможността за военна намеса в Ирак. В същото време обаче посочи, че в страната е изпратен разузнавателен екип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews