Албания скъса дипломатически отношения с Иран

OFFNews 07 септември 2022 в 15:16 2386 2

Еди Рама

Снимка БТА архив

Правителството реши незабавно да прекрати дипломатическите отношения с Ислямска република Иран, каза Еди Рама

Албания прекратява дипломатическите си отношения с Техеран, иранските дипломати и служители на посолството да напуснат страната в рамките на 24 часа. 

Причината е разследване за кибератака в Албания през юли, съобщи днес албанският премиер Еди Рама, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Правителството реши незабавно да прекрати дипломатическите отношения с Ислямска република Иран, каза Рама във видео изявление, изпратено до медиите.

„Този краен отговор... е напълно пропорционален на тежестта и риска от кибератаката, която заплашваше да парализира обществените услуги, да изтрие цифрови системи и да засегне държавни данни, да открадне правителствена вътрешна електронна комуникация и да предизвика хаос и несигурност в страната“, заяви Рама.

Задълбочено разследване ни даде неопровержимо доказателство, че кибератаката е била дирижирана и спонсорирана от Иран, добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

07.09 2022 в 18:39

Аз пък не мога да разбера за каква кибератака може да се говори в страна, която до преди години бе олицетворение на първобитно-общинния строй ...!!!???

3190

1

Гроздан

07.09 2022 в 18:12

Така се прави! Браво!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews