Джокович: Предложиха ми $200 000, за да загубя мач

Гневен, Федерер заяви, че журналистическото разследване е "изсмукано от пръстите"

OFFNews 18 януари 2016 в 16:00 7831 1

В деня, когато избухна скандалът с уредените мачове в елитния тенис, световният №1 в ранглистата Новак Джокович обяви, че са му предлагали $200 000, за да загуби мач. Това се е случило през 2006 г., пише британският в. "Guardian".

В замяна Джокович е трябвало нарочно да загуби мач в първия кръг в турнир в Санкт Петербург, но в крайна сметка, сръбският тенисист не е участвал в турнира.

"Не се свързаха с мен директно. Свързаха се с хора, които работеха с мен по онова време, които бяха в моя тим. Разбира се, веднага отхвърлихме предложението. То дори не стигна директно до мен. Човекът, който се опитваше да говори с мен, той дори не стигна до мен директно. Нищо не произлезе от това."

"За съжаление, в онези дни имаше слухове, приказки, някои хора слухтяха. Тези проблеми бяха разрешени. През последните шест-седем години не съм чувал нищо подобно. С мен лично никога никой не се е свързвал, така че не мога да кажа нищо повече по този въпрос."

Притиснат с въпроси по-късно, Джокович продължи: "Това ме кара да се чувствам ужасно, защото не искам да бъда свързван с такова нещо по никакъв начин. Някой може да реши, че такъв начин на действие предлага възможности. За мен, честно казано, това е неспортментски акт, престъпление в спорта. Не го подкрепям. Няма място за това в никой спорт, особено в тениса".

Все пак Джокович и Серина Уилямс - №1 при мъжете и жените на сингъл - бяха непреклонни, че не е имало големи нарушения, а само малки инциденти "на ръба на спорта" и посочиха, че досега не е било представено солидно доказателство, което да ги опровергае.

Реакцията на друг много уважаван тенисист - Роджър Федерер, беше различна. Той беше необичайно гневен и нарече разкритията в разследването на Би Би Си и BuzzFeed News "изсмукани от пръстите". Швейцарският тенисист повиши тон и показа, че е изключително разстроен от факта, че в разследването се посочва, че един от заподозрените в уреждане на мачове е бил шампион в турнир от Големия шлем.

В разследването на Би Би Си и Buzzfeed News се твърди, че неназован шампион на турнир от Големия шлем е бил подозиран в уреждане на мачове. В него се допълва, че документи, простиращи се назад до 2007 година, дават основание за сериозни съмнения за уреждане на мачове на високо ниво в световния тенис, включително на турнира от Големия шлем Уимбълдън. През последното десетилетие срещу 16 тенисисти, които са били в Топ  50 на световната ранглиста, е имало множество сигнали до тенис "полицията" - Tennis Integrity Unit  - за уреждане на мачове.

"Кой? Как? Много е лесно да хвърляш обвинения. Бих искал да чуя името. Много бих искал да чуя името. И тогава всъщност може да се обсъжда. Играч ли е бил? Някой от тима му ли? Кой е бил? Случвало ли се е преди? В турнир на сингъл ли е участвал или на двойки? В кой турнир от Големия шлем се е случило? Абсурдно е да отговарям на нещо, което е чиста спекулация", каза той.

Марин Чилич, който спечели US Open преди две години, коментира, че никога не са искали от него да посредничи при уреждане на мачове. "Не, никога не съм бил в такава ситуация", заяви Чилич.

Мария Шарапова, друга шампионка в турнири от Големия шлем, заяви, че се надява никога играчи да не бъдат изкушени да уреждат мачове, без значение от тяхната позиция в ранглистата или доходите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!