Производителят: Лечението с мелдоний продължава 4 до 6 седмици, не 10 години

OFFNews 08 март 2016 в 18:56 31004 11

Латвийската фармацевтична компания, която произвежда милдронат (мелдоний), коментира допинг скандала с руската топ тенисистка Мария Шарапова.

Курсът на лечение с мелдоний продължава 4 до 6 седмици - не 10 години, обяви компанията.

На пресконференцията си вчера бившата №1 в женския тенис Шарапова обяви, че семейният лекар й е предписвал медикамента през последните 10 години и че е започнала да го приема през 2006 г., заради сърдечни проблеми, недостиг на магнезий и фамилна обремененост с диабет.

Лекарството, което увеличава притока на кръв и, съответно, физическия капацитет на спортистите, е включено в забранителния списък на 1 януари 2016 г.

Петкратната шампионка от турнири от Големия шлем дава положителна допинг проба за мелдоний на Откритото първенство на Австралия, което се провежда през януари в Мелбърн. На 2 март тя е обвинена в нарушаване на антидопинговите правила. Първото заседание по делото срещу нея е насрочено за 23 март. Шарапова излиза от професионалния тенис за неопределен период от време.

Латвийската компания Grindeks, която произвежда мелдоний, казва пред Associated Press, че курсът на лечение с мелдоний може да варира от 4 до 6 седмици, в зависимост от здравословното състояние на пациента. Лечението може да бъде приложено два или три пъти в годината, допълват от компанията.

Само лекари могат да проследят и преценят здравословното състояние на пациента и на тази база да решат дали мелдоният може да бъде прилаган за по-дълъг период от време, подчертават от Grindeks.

Преди от компанията са заявявали, че лекарството може да доведе до подобрение на капацитета на здрави хора при физически и умствени натоварвания по време на период на рехабилитация. Сега компанията твърди, че смята, че субстанциите не биха подобрили представянето на спортистите и дори може да предизвика обратния ефект.

"Би било разумно да им препоръчаме да използват мелдоний за защита на клетките си, за да избегнат сърдечна недостатъчност или увреждане на мускулите в случай на нежелано претоварване", казват от компанията.

Grindeks казват, че при спортна дейност лекарството забавя разграждането на мазнините и превръщането им в енергия.

От компанията не дават отговор на въпроса дали е подходящо за някой със симптомите, описани от Шарапова да приема мелдоний. Казват, че лекарството е създадено за пациенти с хронични сърдечни проблеми и хронични проблеми с кръвообращението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!