Александър Тунчев пред Nostrabet: Дано се изградят повече модерни стадиони в България

OFFNews 31 януари 2024 в 10:54 808 0

Александър Тунчев

Снимка Nostra bet

Наставникът на Арда, Александър Тунчев

Наставникът на Арда, Александър Тунчев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostra bet. Специалистът разказа за подготовката на тима от Кърджали, както и за търсенето от страна на клуба на заместници за напусналите до момента състезатели.

Тунчев не пропусна и да отправи апел към футболните фенове в България за повече търпение към клубовете, за да може да се постигат необходимите резултати. Бившият играч на ЦСКА също пожела изграждането на доста по-модерни стадиони в България, за да може публиката да се наслаждава на европейски условия.

- Здравейте, господин Тунчев! Вече сте в разгара на предсезонната подготовка. Доволни ли сте от свършеното досега?

Да, бих казал, че за момента всичко е нормално и върви по план. Успяхме да свършим нещата, които бяхме запланували преди заминаването в Турция. От 27-ми сме в Турция и имахме няколко проблема с болни играчи, така че поизпуснахме леко нещата, но се надявам, че от утре всички ще бъдем на линия и ще продължим в посоката, в която имаме намерение да вървим.

- Как е настроението в Арда и цари ли известен оптимизъм преди втората част от сезона?

Настроението определено е добро, оптимизъм има. От това, което гледахме и анализирахме, можем да си направим извод, че цялостно се представихме добре в първия дял на шампионата. Да, имаше някои мачове към края на
годината, които леко разочароваха. В по-голямата част от първия дял обаче отборът се представяше сравнително добре.

- Виждаме, че се разделихте с няколко основни играчи. Търсите ли активно заместници на трансферния пазар?

Да, наистина е така. Имаше сериозен интерес към наши играчи и все още има. Разделихме се с някои от тях. Имаме набелязани трансферни цели и смятам, че ще намерим достойни заместници за състезателите, които си тръгнаха.

- Имате ли някакви опасения, че след изходящите трансфери може да имате известни проблеми в началото на полусезона?

Разбира се, има такова нещо. Когато 2-3-ма играчи напуснат отбора и дойдат нови е необходимо време, за да свикнат с обстановката и да се приспособят към изискванията, които имаме. Надявам се, че колкото по-рано ги вземем, толкова повече време ще имат тези играчи, за да се стиковат със съотборниците, пък и да свикнат с моите изисквания.

- Изиграхте стабилен есенен дял в efbet Лига. Къде искате да видите подобрение?

Може би в увереността и постоянството, за което говоря неизменно. Най-вече става дума за мачовете далеч от Кърджали. Тогава изпитваме притеснение видимо и не успяваме винаги да покажем най-доброто, на което знам, че тимът е способен.

- Акцентирате ли върху завършващата фаза, тъй като за много български отбори именно там се корени част от проблема?

Наистина е така. Трябва да работим повече и да сме по-концентрирани в завършващата фаза. Мога да дам пример с двубоя срещу Ботев Пловдив в Кърджали, който загубихме с 0:2. През първото полувреме тогава изпуснахме 3-4 хубави ситуации за гол, а след това инкасирахме първи попадение, че и още едно, след което вече стана доста трудно. Наистина играта е на голове и трябва да сме по-концентрирани в тази фаза на играта. В мача срещу Черно море във Варна, примерно, Абубакар Тунгара излезе само срещу
противниковия вратар при 0:0. Това са дребните, но важни детайли, над които трябва да работим.

- Реалистично ли е гоненето на място в топ 6, или бихте били сравнително доволни и на седмо място в края на кампанията?

Вижте, ако покажем игрите от началото на сезона в efbet Лига, то ще бъде реалистично. Ще се постараем да постигнем тази цел, а ако не се получи, то ще се съсредоточим върху гоненето на седмото място, което може да ни даде шанс в един мач да гоним европейски футбол.

- Предстои ви и след няколко седмици мач от четвъртфиналите за Купата на България. Мечтаете ли за нов финал, подобно на преди няколко години?

Наистина е така. Предстои ни мач срещу сериозен противник, на когото гостуваме и няма да ни е лесно. Той е един от фаворитите за титлата. На Ваши колеги обаче казах, че ние изиграхме силен мач на „Армията“ в края на годината, в който показахме, че можем да играем добър футбол и може да печелим. Надявам се, че и футболистите ще покажат на какво са способни
срещу големите тимове. Ясно е, че ЦСКА е фаворит и за нас ще е сложно, но ние нямаме какво да губим и ще излезем, за да покажем, че сме добър отбор.

- Плюс ли ще е за Арда, че двубоят ще се играе на стадион „Васил Левски“, а не на „Българска армия“, която вече е в реконструкция?


Разбира се. ЦСКА изглежда по един начин на „Българска Армия“, така че може да е плюс за нас.

- С какво послание бихте се обърнали към феновете на клуба?

Аз преди няколко дни казах, че апелирам не само феновете на Арда, но и всички фенове у нас да са малко по-търпеливи, защото нещата не се получават от днес за утре. Нужно е време. Мисля, че показахме добър футбол по време на първия дял. Другото, за което мога да апелирам, е да са на стадиона и да подкрепят отбора.

- И за финал, господин Тунчев – едно пожелание за 2024-а година?

В по-глобален план искам да пожелая на всички фенове да могат да се наслаждават на футболната игра на по-модерни стадиони в близките години. Да може да се похвалят, че подкрепят своите отбори на истински европейски стадиони. Всеки един отбор заслужава да има хубав стадион и по този начин и нивото на футбола ще се вдигне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!