Кои са 10 - те най-популярни спорта в света?

Номер 7 със сигурност ще ви изненада

OFFNews 11 август 2023 в 13:23 2385 0

topsports

Снимка freepik.com

Кои са 10 - те най-популярни спорта в света?

Ако сте любители на спорта сигурни сме, че имате поне един любим спорт, който практикувате или следите активно. За вас, както и за всички феновете на спортовете създадохме тази класация.

10 - те най-популярни спорта в света

Футбол

Футболът се практикува от древността до днес както от професионални футболисти, така и от любители от всякакви възрасти и пол.

Фенската му маса надхвърля 4 милиарда, а що се отнася до популярността му, то тя се дължи до много голяма степен на факта, че за разлика от други спортове, за да се играе любителски футбол единственото, от което играчите имат нужда е топка, екип и футболни обувки.

Формула 1

От всички спортове, безспорно най-зрелищният е Формула 1. Наричат F1 е Кралицата на автомобилните спортове и за това си има напълно основателна причина.

Това е спорт, който е едновременно вълнуващ и вдигащ адреналина и на пилоти, и на публика.

Ако и вие сте фенове на този спорт и обичате да гледате Формула 1 на живо, можете да следите състезанията и резултатите на любимите си пилоти през различни онлайн платформи.

Крикет

Макар и не толкова познат и практукуван спорт в Европа, крикетът се нарежда на трето място по-популярност със своите над 2,5 милиарда фена по света.

Хокей

Хокеят, без значение дали се играе на лед или на трева е изключително динамичен, непредвидим и много вълнуващ спорт както за почитателите, така и състезателите, които го практикуват професионално.

Общата фенска маса на тази игра наброява близо 3 милиарда, като хокея на трева е по-популярен в Европа, Австралия и Азия, докато хокей на лед е популярен в САЩ, Канада и Северна Европа.

Тенис на корт

Феновете, които обичат този спорт наброяват над един милиард, поради което този спорт заема петото място в класацията ни. Това е изключително интересен спорт, практикуването на който доставя истинско удоволствие.

Тенисът на корт е много популярен както в Европа, така в Северна Америка. В Азия по-голяма популярност има тенисът на маса.

Волейбол

Тази игра се харесва на близо 900 000 000 души, основно в Северна Америка, Европа, Азия, Австралия и Южна Америка. Практикува се както от професионалисти, така и от любители от всички възрастови групи и пол.

Освен класически волейбол, който се играе на закрито и в зала през последните години много популярен стана и плажния волейбол, който се практикува навсякъде по света.

Баскетбол

Ако се вярва на официалната статистика, баскетболът има над 825 милиона почитатели по света.

Този спорт, също като футбола е не само динамичен и вълнуващ, но и да се практикува не са необходими скъпа екипировка или оборудване.

Бадминтон

Според едно от последните проучвания, проведено от Nielsen Sports, приблизителната фенска маса на бадминтон е около 681 милиона. А това нарежда този спорт на осмо място по популярност.

Бейзбол

Бейзбол се играе основно в Съединените щати и Латинска Америка, като в САЩ това е националният им спорт.

Това е силно контактен спорт, поради което играчите излизат на терена със защитна екипировка, която да ги предпази от тежки травми по време на играта.

Този спорт намира място в класацията ни, тъй като почитателите му надхвърлят 500 милиона.


Източник на изображение: freepik.com

Ръгби

Ръгби се играе основно в САЩ, някой части на Европа (основно Великобритания), Австралия и Нова Зеландия. Това е изключително напрегнат и много динамичен спорт, при който често играчите получават различни контузии.

У нас този спорт не е много познат, но ние го добавяме към нашата класация, тъй като феновете му по света наброяват над 475 милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!