Въпреки Конституционния съд и президента: ГЕРБ-СДС номинира Димитър Главчев за председател на Сметната палата

Кристина Минчева 12 юли 2023 в 12:52 4218 2

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Десислава Атанасова

ГЕРБ-СДС номинира Димитър Главчев за председател на Сметната палата въпреки решението на Конституционния съд, което възстановява отстранения от поста от парламента Цветан Цветков с мотива, че той е бил отстранен незаконно. Вчера Цветков не бе допуснат до сградата на Палатата, а впоследствие оттам обясниха, че той не е председател, а посетител. След случилото се, още вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд. Държавният глава поиска КС да обяви за противоконституционна частта от решението на НС от 7 юли, с което наместо да бъде възстановен незаконно отстранения председател, се определя изпълняващ правомощията на Сметната палата.

Въпреки всичко това днес в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви номинацията на Главчев, която щяла да бъде внесена в деловодството на Народното събрание още днес.

Атанасова коментира и други "горещи" кадрови въпроси пред журналистите. Тя обяви, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще предложат подуправителите на Националната здравна осигурителна каса да се избират от НС, а не от управителя. Въпросът кой ще оглави най-големият здравен фонд в страната остана отворен, след като ГЕРБ-СДС изтеглиха своята номинация, а пленарната зала отхвърли предложената от "БСП за България" за поста проф. Жени Стайкова. Така на практика НЗОК остана без ръководител.

Атанасова обясни, че започва процедура за избор на управител и подуправител на НЗОК, а до назначаването им функциите на управител ще изпълнява сегашният подуправител Йорданка Пенкова.

Третото кадрово решение, което се оказа препъникамък за управляващите, е за ръководството на Българската народна банка. Атанасова увери, че няма спорове с ПП-ДБ относно издигнатата от ГЕРБ-СДС кандидатура за нов мандат на сегашния управител на централната банка Димитър Радев. След избора на управител той трябва да посочи двама подуправители, съгласно процедурата по Закона за БНБ - посочи Атанасова. Така стоял въпросът и по отношение на Сметната палата. 

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напомни, че вече е време да се изберат председатели на регулаторите и той "няма претенции", а чака ПП-ДБ да дадат своите предложения.

„Аз съм посочил само едно име досега - на Димитър Радев, за останалите нямам претенции, то така се работи“, коментира лидерът на ГЕРБ-СДС и добави, че вече има консенсус по още един спорен въпрос: областните управители.

„Говорих с господин Петков да дадат областни управители на София и Пловдив, а ние ще предложим зам. областни управители, защото аз съм водач на листата и в София и в Пловдив“, каза Борисов.

Вземайки повод от думите му, Атанасова определи избора на областни управители като добър пример за разбирателство между управляващите. „Имената на избраните областни и зам. областни управители ще бъдат ясни след тяхното назначаване“, уточни Атанасова и допълни, че ще ги съобщи министър-председателят Николай Денков.

От думите ѝ пролича, че с ПП-ДБ има разбирателство и за председателите на парламентарните комисии, които дълго време след началото на работата на 49-ото Народно събрание все още нямат такива. 

„Спомняте си, че в началото на управлението Василев и Петков поискаха ПП-ДБ да поеме отговорността с номинации във втория мандат на изпълнителната власт, а нашата група да контролира чрез председатели в комисиите дейността на изпълнителната власт. Все пак има разпределение на комисиите между парламентарните групи. Утре ще чуете нашите номинации. Все още текат преговори“, каза Десислава Атанасова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков също коментира кадровите въпроси и потвърди, че те са били обсъдени между двете коалиции.

Парламентарната група на ПП-ДБ днес ще изслуша Димитър Радев и ще има възможност всеки депутат да му зададе въпросите, които желае, стана ясно от думите му. Така щяло да е сигурно, че когато се взема решение, то ще бъде прието от цялата група.

"Искаме да сме сигурни, че приоритетите са общи и че еврозоната ще бъде огромен приоритет. Тя ще се случи най-късно в края на другата година с надеждата даже по-рано - каза Петков. - Мисля, че имаме разбиране, че ще внимаваме за всяка кандидатура, ще имаме прозрачни дискусии в нашите групи, ще имаме оценка на всеки един кандидат, така че крайният резултат да бъде по-добър, отколкото ако само едната група участваше в избора."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

25.07 2023 в 17:28

Гражданино, зеленият чорап си е мислил, че канадското недоразумение ще му играе по гайдата, ама не му се получи. Замести го със ЗКПЧ-то Гълъб Донев.

2994

1

Гражданин

12.07 2023 в 17:01

Я, зеленият чорап как се загрижил за Конституцията. Като назначаваше канадското недоразумение не беше така!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки