Семерджиев се измъкнал, защото гривни и часовник пречели да му се сложат белезници

OFFNews 25 октомври 2022 в 10:53 5854 0

Иван Демерджиев

Снимка БТА

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев

Нелепо е обяснението защо Георги Семерджиев е успял да избяга от полицаите дни преди тежкия инцидент със загинали момичета на столичния бул. "Черни връх". Тогава той е бил спрян и са извикани служители на 7-о Районно управление. 

Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред Нова ТВ за задържането на Георги Семерджиев, който през юли предизвика тежката катастрофа и избяга. 

"Имал накити - гривни и часовник, които пречили да му бъдат сложени белезниците. Трябвало да ги свали. Докато ги свалял от ръцете си, успял да се измъкне. Мисля, че бяха двама служители, които са го подгонили. Целият низ от събития не ми звучи реалистично", добави той.

Според министъра дори изпускането да не е нарочно, е грубо нарушение на протокола за задържане, който не е спазен. 

Рокадите в МВР

Иван Демерджиев коментира и смяната на седем от деветте началници на районни управления в София. По думите му смените не са свързани само със случая "Семерджиев". "Натрупаха се много инциденти", каза той и допълни, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР. 

Имало е и комплексна проверка от СДВР. Демерджиев заяви, че е подкрепил предложенията за смени, за да не се повтарят подобни случаи. Според него е възможно някои от сменените началници да не са знаели за Семерджиев, но е трябвало да създадат контрол върху служителите си. 

"Един ръководител на това ниво - в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите „Семерджиев” и „Любенов”. Те са поредица", добави той.

Министърът заяви, че не може да коментира конкретните смени на началници и посочи, че щом няма доказателства, не може да твърди, че има "опънат" чадър върху някого. 

"Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво - по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение", каза още министърът.

Той разкри още, че директорът на ОДМВР в Кюстендил Светослав Григоров се е срещал с двама политици от ГЕРБ преди изборите - Младен Маринов и Христо Терзийски. "Не е спазен редът, който е разписан. След като получих данни за първата такава среща, извиках директора и му казах, че имам такава информация. След този случай той е провел нова среща, което за мен е безумно", категоричен е Демерджиев.

Същият директор казал на вътрешния министър, че не е имал подобни срещи. Според Демерджиев ръководителят трябва да приеме политика в кабинета си и да докладва. 

Той коментира и случая от Шумен, при който след катастрофата, в която загина младо момиче, автомобилът на шофьора, задържан за произшествието, изгоря. 

Демерджиев обясни, че няма данни запалването да е вследствие от човешка намеса, а причината е, че пожарникарите не са могли да обезопасят предната част на джипа, където е бил акумулаторът. "Няма складове, където да се държат. Това е системен проблем", допълни той. 

Тестовете за наркотици 

Миналата седмица зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев се оплака от неточни наркотични тестове, на които служителите на МВР стават жертва. Тенев дори обяви, че ръководството на МВР е длъжно да компенсира служители си "за това, което преживяват в момента".

МВР обаче съвсем не мисли така. В отговор на запитване от OFFNews вътрешното министерство уверява, че всичко с тестовете е наред.

Министърът обясни, че няма проблем в тестовете за наркотици. 

Основният проблем в резултатите е бавната проверка на кръвните проби, смята вътрешният министър. По думите му веществата, които устройствата отчитат като наркотици, се съдържат в някои лекарства, но повечето от тях се изписват с рецепта.

Демерджиев допълни, че проблемът е, че кръвните проби се правят основно в София и трябва да се регламентира определен срок, в който те да са готови - до няколко дни. 

Министърът добави още, че няма случай, при който кръвният тест да не докаже наличие на вещество, отчето от полевия тест. 

Апаратите, с които се тестват наркотиците, са одобрени и отговарят на стандартите на Европейския съюз, категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews