И Главчев реагира на провокацията на Силяновска, че Македония не е Северна

OFFNews 13 май 2024 в 08:56 3338 0

Димитър Главчев

Снимка gov.bg

Димитър Главчев

"По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват."

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в позиция, изпратена до медиите рано днес. В неделя при клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, а я нарече само Македония.

"Припомняме, че Република Северна Македония е страна членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година" - заяви още Димитър Главчев.

По-рано днес президентът Румен Радев също излезе с позиция по темата за Силяновска и Северна Македония, като изявлението му почти съвпада като текст с това на служебния премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков