ПП-ДБ не искат избори, но не и управление без реформи. Натискат за избор на КПКОНПИ

Внасят в деловодството на парламента план за избор на реформираната Антикорупционна комисия

Ружа Райчева 06 март 2024 в 14:11 2055 2

Кирил Петков и Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Кирил Петков и Христо Иванов

Опорките, че сме властолюбци, остават в историята, след като премиерът Денков си подаде оставката. Ние не искаме избори, но не искаме и управление без реформи. Крайно време е да попълним Антикорупционната комисия. 

Това заявиха лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков и Христо Иванов на брифинг в Народното събрание. По-рано днес единодушно бе гласувана оставката на премиера Николай Денков. Въпреки че в пленарната зала не взеха думата нито веднъж, след гласуването ГЕРБ заявиха, че са учудени от скоростно подадената и гласувана оставка. Те интерпретираха поведението на ПП-ДБ като "тласкане на страната към нови предсрочни парламентарни избори". Според ГЕРБ така не остава време за преговори по предстоящата ротация на политическия кабинет. В края на миналата седмица лидерите на ПП-ДБ отправиха призив към все още "некоалиционните" си партньори от ГЕРБ спешно да се заемат с попълването на реформираната Антикорупционна комисия (КПКОНПИ). 

Днес съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов отново призова КПКОНПИ да бъде избрана. Той отвърна на обвиненията на ГЕРБ, че тласкат към предсрочни избори, като каза, че ПП-ДБ единствено искат да има редовно управление. На свой ред съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков подчерта, че подаването на оставка от страна на Денков е била част от споразумението им с ГЕРБ. 

ПП-ДБ ще изчакат вицепремиерът и външен министър Мария Габриел да се върне от чужбина, за да започнат преговорите по ротацията по същество, уточни той.

"Ние не искаме избори, но не искаме и управление без реформи. Мисля, че всички българи очакват от нас, когато отидат в магазина  - да няма монополи с високи цени. Влизаме с най-конструктивна позиция в тези разговори", каза Кирил Петков и добави, че стабилността на управлението трябва да продължи. 

Христо Иванов допълни, че ПП-ДБ носят отговорността за това страната да има постоянно управление и че това е единствената посока, в която може да се върви. 

Днес ПП-ДБ ще внесат в деловодството на парламента плана за избор на Антикорупционната комисия. Според Христо Иванов тези реформи са се забавили прекалено много и не трябва повече да се отлагат.

"Следващият премиер трябва да е Мария Габриел, но гражданите трябва да са сигурни, че регулаторите и службите работят", каза още Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

2

Stoyancho

07.03 2024 в 14:20

искат всичко за тях, ама не искат всичко за тях, всъчщност искат по-голямата част от кокала на властта за тях, ама без да я делят , Искат всичко, ама не искат всичко. И аз нищо не разбрах, от това което написах.... и те така са ПП-ДБ

11982

1

leomesi

07.03 2024 в 10:07

И те не знаят какво искат, като мухи без глави са.
 
X

Да помогнем на украинските деца!