Пеевски призова Асен Василев да преосмисли модела си на работа с парламента

OFFNews 02 октомври 2023 в 10:26 4870 3

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Пеевски, ДПС

Министърът на финансите Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, поиска санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. 

В позиция, разпространена от централата на партията, се казва, че Асен Василев е "конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите".

Повод за призива на ДПС към Василев е предложението му за връщане на ставката от 20% ДДС за заведенията.

Пеевски посочва, че в Народното събрание се е провел разговор, в който са участвали и Бойко Борисов и Делян Пеевски. Темата за запазване на 9%-то ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на предложената от министъра на финансите мярка, известна като “донос-бонус”, е била обсъдена задълбочено и  при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса.

По думите на Пеевски става ясно, че е било постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%, но часове по-късно Василев избра трибуната на Министерски съвет, за се разграничи от постигнатите договорки, а в ефира на БТВ в неделя отново настоява за своето решение да върне 20% ДДС за бранша. 

В позицията се припомня, че ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Според партията това предложение вероятно няма да получи като цяло необходимата парламентарна подкрепа. Следователно волята на мнозинството е в посока запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му. 

"А що се отнася до изразеното от министър Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, напомняме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството е длъжен да пази интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – премиер и министри е да изпълняват тези политики", пише Пеевски. 

Миналата седмица от ГЕРБ-СДС също заявиха, че няма да подкрепят подкрепят връщане на ставката от 20 процента ДДС за заведенията, както е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите разработи и пуска за обществено обсъждане.

Промяната съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България миналата седмица. Василев обясни, че основните промени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

02.10 2023 в 14:54

Нали сме наясно, че без "джентълмена" от снимката, респективно ДПС, промени в конституцията няма да има? Не случайно е изиграл Цветан Василев в КТБ, а дори Васил Божков има страх от него. Вършал години наред из правосъдната ни система, а сега почти всекидневно дава изпреварващи наставления на правителството за неща, които то така и така ще направи.
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

12078

2

edin slep

02.10 2023 в 12:14

Пеевски го играе ранният Бойко Борисов, от всяка новина грее. Години наред бягаше от журналисти, сега по всеки въпрос се изказва.

14469

1

случайно прочетох

02.10 2023 в 11:04

Тоя илитерат кога ще го заключат за ограбване на КТБ?
Няма ли кой него да го призове да се скрие в някоя голяма дупка и да не се излага?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика