ГЕРБ-СДС няма да подкрепят връщането на 20% ДДС за ресторантите

Кристина Минчева 26 септември 2023 в 14:56 1657 0

ГЕРБ

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Любен Дилов - син, Десислава Трифонова, Александър Иванов

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят връщане на ставката от 20 процента ДДС за заведенията, както е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите разработи и пуска за обществено обсъждане. Това заявиха представители на партията на брифинг в НС.

Промяната съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Василев обясни, че основните промени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост.

По думите на Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС Асен Василев не е съгласувал това решение с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, нито с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.  

"Такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без съгласуване с ГЕРБ, за нас са абсолютно недопустими", каза Трифонова и добави, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша и да се преразгледат техните предложения, след което да се прецени дали трябва да бъдат вдигнати някои ставки.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС също осъди липсата на диалог с министъра и припомни, че ГЕРБ са подкрепили бюджета за 2023 г., където голяма част от мерките във връзка с изсветляването на икономиката са били подкрепени. 

Любен Дилов-син обясни, че хотелиерският бизнес е демонстрирал желание за диалог. Според него бързо е била отхвърлена идеята за въвеждане на патентен данък.

"Този данък е един от инструментите, който може да направи диференциацията между различен тип ресторанти и заведения, което в момента общото законодателство не прави", уточни Дилов-син. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки