Връщат 20% ДДС за ресторантите

Изсветляване на бизнеса или патентен данък са алтернатива на по-високата ставка

OFFNews 26 септември 2023 в 13:19 3341 2

Асен Василев

Снимка БГНЕС/архив

Министърът на финансите Асен Василев

Връщане на ставката от 20 процента ДДС за заведенията е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите разработи и предстои да публикува днес или утре за обществено обсъждане. 

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България, цитиран от БТА. Василев обясни, че основните промени, които са заложени, са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост.

"Някакви драматични промени в данъчните ставки няма. Данъчните ставки и за бизнеса, и за хората остават същите. Единственото, което в момента е предвидено, което беше обявено от премиера, е връщане на данъчната ставка на 20 процента на предковидните нива за ресторантите", посочи Василев. Министърът каза, че са имали разговор миналата седмица с ресторантьорския бизнес, откъдето са казали, че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса, както и за повишаване на осигурителните прагове на работещите в бранша над минималната работна заплата.

Можем да обсъдим тези мерки и да видим реално какъв ще бъде фискалният ефект, ефектът от изсветляването и ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да обмислим евентуално да запазим 9 процента ставка, но ако влезе наистина много сериозен комплект от мерки за изсветляването, каза Василев.

Той добави, че има един месец за обсъждане на данъчните закони, през който период разговорите ще продължат и ще се види реално до какво решение ще се стигне, като обаче трябва да подсигури, че хазната няма да загуби.

Обмисля се вариантът за преминаване на ресторантьорския бранш към патентен данък, стана известно още от думите на Асен Василев. 

Асен Василев обясни, че тъй като парламентът няма да работи до 8 ноември, няма да може да приеме пакета от данъчни закони през октомври, което е нормалната процедура, и това ще трябва да стане през ноември, с което приемането на бюджета ще трябва да бъде изтеглено малко във времето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22543

2

dolivo

26.09 2023 в 15:06

браво, най сетне


да лъснат перачите

ако посмеят да дигнат цените, ще загубят хора

-329

1

6екеr4о

26.09 2023 в 14:56

Не съм финансист, нищо не разбирам от материята, но дълги години всички експерти единодушно твърдяха колко важно е да бъде запазена едината ставка на ДДС. Оставам с впечатление, че след практическото пропукване на тази теза ДДС-измамите не намаляха, а напротив!?!