Парламентарно представени политици ползват трибуната за фашистка пропаганда, каза Денков

Ружа Райчева 10 октомври 2023 в 10:16 1410 4

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Министър-председателят Николай Денков заяви, че изпълнителната власт няма правомощия да забранява фашистката пропаганда, но се опитва да ограничи дейността на хора, които я разпространяват. 

Днес премиерът отговаряше на въпроси на живо на страницата на Министерски съвет във Фейсбук. Той посочи, че двамата свещеници от Руската църква са били изгонени, защото са действали срещу интересите на България. Премиерът каза, че не би искал да имаме проблеми с религиозни институции, но най-доброто, което е можело да се направи, е "шпионите" да получат забрана за действие на наша територия. 

Според Николай Денков има институции, които трябва да следят за това дали има фашистка пропаганда, но изпълнителната власт няма такива правомощия:

"Това, което можем да направим, е да я разкриваме. Да казваме - това е антисемитизъм и фашистка пропаганда. Аз не спестявам, когато е необходимо да кажа такива думи, включително когато става дума за парламентарно представени политици, които използват и трибуната за такъв език на омразата."

Денков каза, че службите нямат правомощия да следят какво е фашистка пропаганда. Той обаче посочи, че има етичен кодекс на медиите и организации, които биха могли да се намесят по-категорично и да кажат, че подобна реторика е неприемлива. 

През юни правителството призова прокуратурата да разследва "Възраждане" заради призиви за насилие. Тогава премиерът заяви, че "в българския парламент вилнее неофашистка партия и шества в националните медии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

4

Христо Венев

10.10 2023 в 13:56

Определение за фашизъм:
"Фашизмът е форма на тоталитаризъм, която се характеризира с деградация в етичен план, всякаква липса на морал, задължителна репресия над опозицията,
безогледно използване на масова пропаганда
и тотален контрол на финансовите ресурси." Според това определение, фашистите са в правителството и в състава на партиите, които го поддържат.

645

3

wakeup

10.10 2023 в 11:51

Моралния компас на българските медии тотално се е объркал -- не само че се надпреварват да канят представители на копейките но и въобще не реагират на определено фашистки и антисемитски изказвания Но най голямо удоволствие изпитват да се лее безкраен негативизъм към правителството което е едва от четири месеца а проблемите в държавата във всяка сфера са трупани от десетки години но най много по времето на герб Някой мисир и ли мисирка да сте чули да питат някога великия бащица от банкя

135

2

Far Rider

10.10 2023 в 10:48

Ох, господин Денков, а какво може изпълнителната власт която Вие управлявате? А,да! Да изстрелва големи думи и да прави обратното на казанато от Вас. Нали Вие нарекохте зърнарите "терористи", а им дадохте нашите пари! Сега е ред на т.нар. "въглищари" , "енергетици", после ще излязат на протест дори теляците от общинската баня!

723

1

user4eto

10.10 2023 в 10:25

Няколко месеца по-късно, прокуратурата не е разследвала нищо. Следователно и тя е неофашистки ориентирана.

 
X

Да помогнем на украинските деца!