Още един от претендентите за лидерското място в ДСБ се отказа

Йорданка Веселинова 08 февруари 2022 в 14:03 6775 0

И Елена Спасова, досегашен кандидат за председател на ДСБ, се отказа от надпреварата, съобщи тя в публикация във Фейсбук. По думите ѝ партията се нуждае от промяна. Така индиректно тя подкрепи опонента на ген. Атанасов - Цецка Бачкова.

"ДСБ не се нуждае от революция, но определено се нуждае от промяна. Моят вот на предстоящото Национално събрание ще е за нея."

Спасова съобщава още, че вчера по време на събрание на ДСБ Лозенец, кандидатурата ѝ е била подкрепена. Тя обаче заявява:

"Днес на ДСБ е нужен обединител, а аз не съм такава фигура. В моменти като този, моята кандидатура за председател би внесла допълнително разделение и несигурност в структурите, би била проява на егоизъм."

Мандатът на сегашния лидер на ДСБ Атанас Атанасов и на националното ръководство изтече през миналата година. След слабия резултат на изборите през ноември Атанасов обяви, че поема отговорност за слабия изборен резултат.

На 28 януари Радан Кънев съобщи, че е номиниран за председател на ДСБ. В този момент той заяви, че не е взел решение дали ще се кандидатира отново за лидерското място. Миналата сряда ген. Атанасов обяви, че ще се кандидатира за поста, "воден от разбирането за отговорност пред избирателите ни да осигурим устойчивост на управлението, което да изолира носителите на корупционния модел, да гарантира демократичното развитие на страната, евро-атлантическите ценности и възстановяване на парламентарната република".

Два дни по-късно Радан Кънев обяви, че няма да се кандидатира и мотивира решението си с възможността за разцепване на партията, обединението ДБ, както и на коалицията. В неделя обаче се появи нов опонент на ген. Атанасов - зам.-председателя на ДСБ и бивш депутат в 46-ия парламент Цецка Бачкова, която обясни решението си с желанието "ДСБ да заеме отново своето достойно място на политическата карта на България".

Изборът на нов председател ще стане на Национално събрание на партията, което ще се проведе на 12 февруари в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews