Извънредно заседание на НС за въглищните централи. Протестите обаче продължават

Вчера част от миньорите и управляващите подписаха споразумение, че въглищните централи няма да затварят

Ружа Райчева 04 октомври 2023 в 07:17 1997 5

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Днес от 12 часа Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува споразумението между протестиращите миньори и управляващите. След 8-часови преговори вчера, те се разбраха, че въглищните централи няма да затварят.

Въпреки че вчера управляващите и синдикалистите в крайна сметка се разбраха, част от миньорите в КТ "Подкрепа" и КНСБ не са подписали споразумението и затова протестиращите, които вече от шест дни блокират автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора, още не са прекратили официално протеста.

Затова и днес пътните блокади в някои райони ще продължат. 

Преди извънредното заседание от 9 часа ще има заседание на парламентарната комисия по енергетика, която трябва да одобри проекторешението за споразумението, за да влезе то за обсъждане и гласуване в пленарната зала.  

''Слави избяга като бъзливец''. Пеевски крещи на Тошко Йорданов на срещата с миньорите (видео)

Протестите на миньорите са заради публикуваните от Министерството на енергетиката териториални планове за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил. От бранша настояват териториалните планове да бъдат променени, преди да бъдат в внесени в Европейската комисия, защото се опасяват от загуба на работни места и срив на енергийния сектор поради липса на алтернативни мощности.

Средствата, заделени във Фонда за справедлив преход за Перник, са 92 милиона евро, за Кюстендил - 122 милиона евро, а за Стара Загора са близо милиард - 963 милиона евро. В териториалните планове се прави анализ на последствията от драстичното покачване на парниковите емисии. В плановете се говори за изграждане на "зелени източници на енергия", както и за обучение и преквалификация на заетите в сектора.

Друга точка в дневния ред на парламента освен гласуването на споразумението няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

04.10 2023 в 11:14

2. не може защото всички протести ги третират като гражданските стещу Борисов и Гешев… е, тогава малко ни понабиха, но все пак прокарахме път за изнудвачите на Борисов и Русия

5827

4

pisnamiotmutri

04.10 2023 в 11:12

Ако работодателите бяха като управляващите ни щяхме да имаме фалирали бизнеси плащащи заплати на кредит. В случая кредитът си го теглят от тези които ще го връщат. Роби натровени лидери по умирачка

1005

3

ПР

04.10 2023 в 09:32

Ами крайно време е .Какво да каже тираджията,с блокирания камион?!И той график гони,и той семейство храни.Пречи се,тероризират се хиляди хора,които нямат достъп и свобода на придвижване.
Ще се плати на въглищарите и онези люде,стоящи зад тях.
По напълно непазарен,комунистически принцип.За замърсяващ и много скъп ток.Те си искат препитанието и са прави-ние пък,останалите,ще се наложи да го заплатим от джоба си и сме още по-онеправдани.Отлагани във времето,забатачени проблеми.А централите,ще затворят.

1005

2

eagle60

04.10 2023 в 08:55

не е ли време да се сложи край на беззаконието и блокадите да бъдат разчистени от жандармерията. ние, мнозинството също имаме права, още повече че с нашите данъци плащаме заплати на жандармеристите да има ред и законност

2550

1

alfakentavur

04.10 2023 в 08:12

Айде те като приключат да отидем да им блокираме централите и мините и да не ги пускаме на работа. Ще искаме отключване на рашистката църква.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки