Индия ни отказа почетен консул в Чандигарх

Правителството назначи почетен консул в Мериленд

OFFNews 29 март 2023 в 14:55 2778 0

Емблематична модернистична постройка в Чандигарх

Снимка Twitter

Емблематична модернистична постройка в Чандигарх

България назначава почетен консул в Силвър Спринг, щата Мериленд, а актът за откриване на почетно консулство в Чандигарх, Индия, се отменя, реши днес на свое заседание служебното правителство.

Причината да се отмени акта на Министерски съвет (МС) за откриване на почетно консулство в Чандигарх е отказът на индийската страна да издаде консулска екзекватура на назначения за почетен консул на България Сандйп Гоял.

Същевременно МС прие решение за откриване на консулство на България в САЩ, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, и за назначаване на Нийл Голдстийн, американски гражданин, за почетно консулско длъжностно лице на България в със седалище в град Силвър Спринг и с консулски окръг, обхващащ територията на щата Мериленд.

Голдстийн извършва дейност като брокер на недвижимо имущество в района на Вашингтон, окръг Колумбия, и щата Мериленд. В периода януари 2001 г. - януари 2013 г. е избран шест пъти за градски съветник към общината на гр. Вашингтон, като през 2010 г. е назначен за председател на Консултативната комисия за съседство.

По време на мандата си на градски съветник, Нийл Голдстийн стартира процедура за преименуване на кръстовището пред Посолството на България във Вашингтон в чест на известния български политик Димитър Пешев, допринесъл за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Инициативата е успешно реализирана през 2013 г., като за своите заслуги Голдстийн е награден с почетния знак на българското външно министерство „Златна лаврова клонка“.

Голдстийн оказва съдействие за разпространяването на историята за героичното дело на Димитър Пешев чрез специално създадена страница във Фейсбук - „Honor Dimitar Peshev“. По повод отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи през 2023 г. планира създаването на награда „Dimitar Peshev“, предназначена за ученици, застъпили се за други ученици, които са били обект на тормоз.

Назначаването на почетен консул на България в град Силвър Спринг, щата Мериленд, ще допринесе за разширяване на контактите с местната администрация и по-нататъшното задълбочаване на отношенията със САЩ в ключови за страната ни области като двустранната търговия, инвестициите, туризма, образованието, науката и културата, както и за още по-широкото популяризиране на историята за спасяването на българските евреи сред американската общественост, посочват от правителствения пресцентър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови