Година по-късно НС реши, че ще разследва сделката с Боташ

Преди близо 6 месеца БСП предложиха да се създаде временна комисия за разследване на подписаното с "Булгаргаз" споразумение

Ружа Райчева 06 декември 2023 в 12:35 2562 3

Румен Радев и Реджеп Ердоган

Снимка Президентство/Архив

Румен Радев и Реджеп Ердоган

Почти една година след подписването на договора с турската енергийна компания "Боташ", Народното събрание реши, че ще разследва сделката във временна комисия. 

След почти 4-часови обсъждания от 207 гласували народни представители "за" бяха 171, "против" -34 , а двама (ГЕРБ) се въздържаха. Комисията ще се състои от 12 членове, избрани на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще заседава в срок от 1 месец. 

Със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" България получава достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до наша територия за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Договорът с "Боташ" беше подписан от служебното правителство "Донев" на 30 януари 2022 г. в Турция и на 3 януари 2023 г. в София, около месец след като президентът Румен Радев посети Анкара. Неговото посещение съвпадна с визитата на шефа на руския гигант "Газпром" Алексей Милер за разговори с турския президент Реджеп Ердоган. 

През юни БСП внесоха в деловодството проекторешение за създаване на временна комисия, която да разследва сделката. Тогава енергийният министър Румен Радев коментира, че споразумението е подписано за смущаващо дълъг срок, а едностранното му прекратяване би довело до големи неустойки, валидни чак до 2035 г.

Според БСП сделката нанася щети на България. Те настояват да се разследва дали "Булгаргаз" ще плаща на Турция такса в продължение на 13 години за капацитета на изхода на газовата система, независимо дали го ползва или не. 

Червеният депутат Борислав Гуцанов заяви, че от 2024 г. България ще плаща 486 000 долара на ден заради споразумението, което прави около 15 млн. лв. месечно. "Това е само таксата - дали ще вкараме какъвто и да било газ през "Боташ" е без значение", обясни той. 

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров каза, че ПП-ДБ ще подкрепят законопроекта, защото едно служебно правителство с кратък мандат няма право да подписва дългосрочен договор за доставки на газ. "Подобни споразумения не би трябвало да се случват без становище на парламента. Такива практики не може да съществуват и не трябва да се толерират", заяви Димитров.  Той каза, че му е интересно как ще гласуват по темата "Възраждане". 

Искра Михайлова от "Възраждане" каза, че точно ПП-ДБ са нямали никакво отношение към сделката с "Боташ" през юни, а "Възраждане" са подкрепили БСП в искането им. "Ние ще подкрепим тази идея, най-малкото, защото самите ние имахме тази идея. Тогава обаче не срещнахме подкрепа от никого, освен от БСП", каза тя. 

Малко по-късно в дебата съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов заяви, че наблюдава "една превъзбуда" във "Възраждане", откакто миналата седмица показа книга, озаглавена "Троловете на Путин", докато лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов говореше от трибуната. 

Членовете на новосъставената временна комисия за разследване на сделката с "Боташ" са следните: 

ГЕРБ: Александър Ненков и Жечо Станков (председател);

ПП-ДБ: Радослав Рибарски и Венко Сабрутев;

Възраждане: Йордан Тодоров и Димитър Гюрев;

ДПС: Рамадан Аталай и Хамид Хамид;

БСП: Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев; 

ИТН: Павела Митова и Александър Вълчев;

Изнудване в сглобката: ГЕРБ и ПП-ДБ не могат да се разберат за дерогацията

Два пъти заседанието бе прекъсвано за 30-минутни почивки по искане на Хамид Хамид ДПС и Александър Ненков от ГЕРБ. В първата почивка се проведе 5-минутно извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което депутатите отхвърлиха и двата законопроекта, внесени от управляващата коалиция, предлагащи отмяна на дерогацията. По-този начин ГЕРБ и ПП-ДБ продължиха да се изнудват за отмяната на дерогацията. ГЕРБ и ДПС настояват отмяната стане още на 1 януари догодина, а от ПП-ДБ - през март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

3

jorj

06.12 2023 в 15:48

Добро стартово мнозинство за импийчмънт на радев! После да му се надене раирания костюм!

12078

2

edin slep

06.12 2023 в 15:34

То е ясно - руски газ влиза в ЕС през Турция и България (ние) ще платим за това. Споразумението трябва да се денонсира, то е ясно.

22548

1

dolivo

06.12 2023 в 14:52

Турските шмекери един вид пак ни извъртяли по руско турски начин...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика