Доц. Наталия Киселова: Целта на референдума на ''Възраждане'' не са местните избори, а европейските

Президентът не може да определи дата за провеждане, но е възможно да влезе в спора ЗА и ПРОТИВ еврото, смята преподавателката по конституционно право

OFFNews 10 юли 2023 в 10:45 4486 0

Наталия Киселова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Наталия Киселова

Инициативният комитет, зад който стои политическа партия "Възраждане", има интерес от провеждане на референдума за еврото когато и да е. Но ако погледнем по-дългосрочно, целта не е местните избори, а европейските - коментира пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя е категорична, че гласуването в Народното събрание ясно показва волята на народните представители, а именно да не се провежда референдум. Тя коментира въпроса по повод твърдения на лидера на партията Костадин Костадинов, че НС всъщност е гласувало обратното.

Ако четем внимателно закона, пленарната зала следва да гласува това, което предлага парламентарна комисия. По правило комисията трябва да предложи позитивен проект за решение. В случая с референдума за лева комисията предлага отрицателен такъв, а председателстващата заседанието в този момент Росица Кирова призова към позитивно гласуване. Заради това се стигна до разминаването, поясни доц. Киселова.

"Има нарушение на правилата как беше проведено гласуването. Може би трябваше да бъде въз основа на проекта на комисията (на правната комисия - бел. ред.), но това не е основание да кажем, че са гласували обратното, тоест, че като са гласували с НЕ, всъщност са подкрепили проекта на комисията и е взето положително решение. Изрично се казваше „Който е ЗА произвеждането, да подкрепи решението.“ (Указанието даде председателстващата пленарното заседание Росица Кирова преди гласуването. - бел. ред.)

Не може да има прегласуване на сегашното решение - посочи доц. Киселова. За да се постави въпросът отново за обсъждане и гласуване, някой наново трябва да внесе проект. Следователно трябва да има нов вносител. Могат внесат проект 1/5 от народните представители, както и президентът.

Тя беше категорична, че сега президентът не може да определи дата за провеждане на референдум, защото Народното събрание не е взело положително решение за провеждането на такъв.

Доц. Киселова прогнозира, че решението на парламента да отхвърли провеждането на референдум за еврото ще бъде обнародвано още утре в Държавен вестник.

"То ще бъде в смисъл, че Народното събрание не взема решение за произвеждане на национален референдум. От което следва сезиране на Конституционния съд."

Попитана дали президентът трябва да заеме политическа позиция по повод референдума доц. Киселова предположи, че ако Румен Радев има желание да влезе на политическия терен по друга тема, различна от тези, по които в момента си противоречи с правителството, е възможно президентът да влезе в спора за референдума за запазване на лева.

Конституцията и Конституционният съд допускат той да взема политическа позиция и прогнозира, че в този смисъл би могъл да се намеси.

"Единият въпрос е "за" и "против" еврото. Другият въпрос е "за" и "против" пряката демокрация. Привържениците на този референдум слагат знак за равенство. Дефицитите в това десетилетие, защото в миналото имахме три референдума, макар и неуспешни - дали трябва да бъдат питани гражданите по определени въпроси и страхът на Народното събрание или на народни представители, като пуснат определен въпрос на референдум, да не получат звучен шамар. Затова сме свидетели на това да се сложи знак за равенство – да запазим лева и да има референдум", коментира доц. Киселова в предаването "Преди всички".

"Има нарушение на правилата как беше проведено гласуването. Трябваше да бъде въз основа на проекта на комисията. Но това не е основание да кажем, че са гласували обратното."

Днес по обед решението, с което парламентът отхвърли провеждането на референдума, трябва да бъде в Държавен вестник и утре да бъде обнародвано. Следва сезиране на Конституционния съд, уточни преподавателят.


Христо Орманджиев за референдума за еврото: Независимо от резултата в НС, ще има сезиране на КС
Не може да има прегласуване. Трябва да има нова процедура, категорична е доц. Наталия Киселова. По думите ѝ президентът не може да определи дата, защото Народното събрание не е взело положително решение за произвеждането на референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови