Правната комисия отхвърли референдума срещу еврото

OFFNews 05 юли 2023 в 19:54 5135 2

НС

Снимка БГНЕС

Въпросът за референдума влиза в пленарната зала.

Правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?".

Против гласуваха представителите на ДПС и ПП-ДБ, в подкрепа на провеждането вота си дадоха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", а от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Така темата влиза за разглеждане в пленарната зала.

По време на дебата Мирослав Иванов от ПП-ДБ заяви, че след като се произнесе Народното събрание, последната инстанция е Конституционният съд и той може да прецени дали решението на парламента е правилно.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов възрази, че законът е ясен и категоричен, че когато има повече от 400 000 подписа, Народното събрание не преценява, а гласува.

Смиляна Кръстева от БСП пък каза, че нейната парламентарна група ще подкрепи провеждането за референдума в знак на уважение към 470 000 българи, подписали искането, както и за "да дадем власт на народа, той да гласува и вземе това решение, защото колкото повече референдуми провеждаме, толкова по-добре".

Гроздан Караджов от ИТН пък посочи, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре е за България, но народът трябва да се учи от последствията от решенията, които взима.

От ГЕРБ-СДС и ДПС не изразиха позиция по време на дебатите, съобщи БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика